Met Timber in de basis wint Jong Oranje van Jong Bulgarije

© Orange Pictures
UTRECHT/LEUSDEN - Jong Oranje ligt op schema voor deelname aan het Europees kampioenschap van 2023. In het Yanmar Stadion van Almere City FC won het elftal van bondscoach Erwin van de Looi met 3-1 van de leeftijdsgenoten van Bulgarije.
Utrechter Quinten Timber speelde de hele wedstrijd. Doelman Fabian de Keijzer (Leusden) zat de hele wedstrijd op de bank.
Jong Oranje begon niet goed tegen de Bulgaren. Doelman Kjell Scherpen van Brighton & Hove Albion verkeek zich in de 19e minuut op een schot van Martin Minchev. De aanvaller schoot de bal, bewust of niet, in de korte hoek. Scherpen stond wat ver voor zijn lijn en gleed bij het teruglopen half uit: 0-1.
De gelijkmaker viel voor rust nog wel. Ian Maatsen stond op de juiste plek om de bal uit de rebound binnen te werken. Na de rust lag het initiatief meer bij het team van Van de Looi. De ingevallen Micky van de Ven van VfL Wolfsburg, die zijn debuut maakte, gaf in de 46e minuut de voorzet op de 2-1 van Joshua Zirkzee. De spits kon scoren omdat Hristov de bal losliet.
Zirkzee nam ook de derde treffer van Jong Oranje voor zijn rekening. Hij benutte met een stift een strafschop, die was gegeven na een overtreding op Ekkelenkamp

Weg naar het EK

Jong Zwitserland won met 3-0 van Moldavië. Jong Oranje heeft na vier van de tien te spelen duels 10 punten, Jong Zwitserland leidt met 13 punten uit vijf wedstrijden. Beide teams speelden vorige maand in Zwitserland gelijk tegen elkaar (2-2).
De groepswinnaars van de negen poules en de beste nummer 2 kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK, dat over anderhalf jaar in Georgië en Roemenië is. De acht andere nummers 2 strijden in de play-offs om de overige vier tickets. De Nederlandse beloften vervolgen de kwalificatiereeks maandagmiddag met een uitwedstrijd tegen de nog puntloze hekkensluiter Gibraltar.