Volleybalster De Kruijf last rustperiode in: 'Nieuwe energie krijgen'

© Orange Pictures
SCHALKWIJK - Volleybalster Robin de Kruijf uit Schalkwijk komt deze zomer niet uit voor het Nederlands team. De 30-jarige middenaanvalster, die vorige week zaterdag haar eerste Champions League won, is na een zwaar seizoen in Italië en na dertien opeenvolgende jaren in het nationaal team toe aan fysieke en mentale rust.
Ik ben op het punt dat het even genoeg is
Robin de Kruijf
"Na al die jaren in het nationaal team en clubseizoenen spelen ben ik op een punt dat het voor nu even genoeg is. Deze zomer wil ik meer mijn eigen tijd invullen. Het is tijd voor het lichaam en andere dingen", vertelt De Kruijf aan RTV Utrecht.

Sabbatical

Ook in andere sporten komt een sabbatical voor. Yvette Broch van het Nederlands handbalteam is daar een voorbeeld van. Inmiddels is zij terug bij Oranje. "Een sabbatical kan frisse lucht geven en vervolgens zorgen voor energie om beter terug te komen."

Klagen

De Kruijf pakte met haar ploeg Imoco Volley Conegliano dit jaar de Italiaanse landstitel, de beker, de Supercup en dus de Champions League. Vorige week zaterdag won De Kruijf met haar team in de finale met 3-2 van haar voormalige werkgever Vakifbank Istanbul.
De Kruijf speelde ook veel wedstrijden voor Oranje, bijna 350. "Volleybal staat bekend om veel duels spelen. Daar wordt in de volleybalwereld over geklaagd, vooral internationaal gezien. Na een clubseizoen zijn er vaak lange toernooien met nationale teams."

Hondje

In 2024 zijn de Olympische Spelen en volgend jaar is het WK volleybal in Nederland. De Kruijf heeft die evenementen nog in het oog. "Het zou zeker mogelijk zijn dat ik daar bij ben, maar er zijn heel veel jonge meiden. Die krijgen de kans. Misschien is er iemand die het goed oppakt en het beter doet dan ik. De bondscoach zei dat ik terug kan keren als ik van toegevoegde waarde ben", vertelt De Kruijf, die een hondje heeft genomen. "Die gaat veel tijd innemen."

Vaste waarde bij Oranje

De Kruijf debuteerde in Oranje in 2008 onder bondscoach Avital Selinger. Joop Alberda, technisch directeur van de Nevobo, heeft mooie woorden over voor de vele wedstrijden die De Kruijf speelde voor Oranje. "Onze dank naar Robin de Kruijf is groot, want zij heeft tot nu toe een hele grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Nederlands team."
"Dat zij nu een pas op de plaats maakt, bevestigt wat wij al een tijdje weten: dat de combinatie club en nationaal team een hele belastende is op de lange termijn. Wij blijven daarom investeren in het opleiden van speelsters", aldus Alberda.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.