Ook FC Utrecht zet sociale media 'op zwart'

© Twitter
UTRECHT - FC Utrecht doet, net als veel andere clubs in Nederland, vandaag mee aan het internationale protest Black-Out Tuesday. De club heeft op de sociale mediakanalen een volledig zwarte afbeelding geplaatst, als protest tegen de geweldadige dood van George Floyd, de zwarte man die vorige week in de VS overleed na hardhandig politieoptreden.
De dood van Floyd leidde tot grote protesten en talrijke onlusten en plunderingen in heel de VS. Ook beroemdheden gingen de straat op om te protesteren. Zo was Oranje-international Memphis Depay maandag aanwezig bij de grote anti-racismedemonstratie in Amsterdam. De spits van Olympique Lyon droeg een mondkapje. Depay zette eveneens een zwarte afbeelding op Instagram, met daarbij de tekst 'Black lives matter'.

SOLIDAIR

Diverse andere clubs in Nederland, waaronder Ajax, AZ, PSV en Feyenoord, tonen zich eveneens solidair met de actie Blackout Tuesday. Voetbalbond KNVB heeft al z'n social media kanalen 'op zwart' gezet.
De voetbalbond publiceerde ook een foto die in november vorig jaar werd genomen van de internationals Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, die na een doelpunt tegen Estland beiden een arm (zwart en wit) naast elkaar hielden. Dat deden ze naar aanleiding van de racistische bejegeningen enkele dagen daarvoor van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

INTERNATIONAAL

Ook internationaal waren er dit weekend talloze protesten. Weston McKennie van Schalke'04 toonde verontwaardiging en medeleven met een armband, Marcus Thuram van Borussia Mönchenlgadbach viel symbolisch op zijn knieën, Jadon Sancho en Achraf Hakimi van Borussia Dortmund lieten een shirt zien met de tekst: gerechtigheid voor George Floyd.

OPMERKELIJKE OPROEP FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de nationale bonden opgeroepen geen straffen op te leggen aan spelers die op het veld solidariteit uiten naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Het is een opmerkelijke stellingname van de FIFA, die normaal politieke, religieuze of maatschappijkritische uitingen van voetballers tijdens wedstrijden verbiedt. Maar voor de zaak Floyd, die heftige reacties oproept, maakt de wereldbond een uitzondering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.