Vogelgriep vastgesteld in Vinkeveen, 10.000 kippen moeten worden geruimd

© Petershotnews.nl
VINKEVEEN - Bij een pluimveebedrijf in Vinkeveen is vogelgriep vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een zeer besmettelijke variant. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, moeten zo'n 10.000 kippen worden geruimd.
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een zone van tien kilometer rondom de locatie is een vervoersverbod afgekondigd. Binnen die zone liggen nog twee andere pluimveebedrijven. Zo'n vervoersverbod houdt in dat er geen vogels of eieren verplaatst mogen worden. Ook het vervoeren van strooisel voor en mest van vogels is uit den boze.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de ruiming uitvoeren. Ook gaan ze onderzoek doen naar eventuele risicovolle contacten. Zo kijken ze of er onlangs bezoekers op het besmette bedrijf zijn geweest die daarna een ander bedrijf hebben bezocht.
Kinderboerderij Oortjespad in Kamerik houdt de deuren dicht voor bezoekers.

Landelijke ophokplicht

Eind oktober stelde demissionair minister Carola Schouten van Landbouw een landelijke ophokplicht in. Toen werd de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5) aangetroffen in Flevoland. Die ophokplicht geldt nog altijd.
Ruimingen komen vaker voor in de provincie. Zo werd het bedrijf van een pluimveehouder uit Hekendorp vorig jaar getroffen door de vogelgriep. 100.000 kippen moesten toen worden geruimd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.