Vuurwerkhandel teleurgesteld over verbod, zorg is tevreden

© Unsplash / Alex Jones
PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw geldt er tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbond, net als vorig jaar. Brancheorganisaties in de zorg noemen het een verstandig besluit, vuurwerkhandelaren zijn diep teleurgesteld.
"Ik vind het allemaal heel bijzonder", zegt Ben Jongerius van Koningsdal Vuurwerk in Utrecht. "Vorig jaar konden we het begrijpen door de corona, maar nu niet. In die zin is het een goede testcase. Vorig jaar is al een grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken die wij niet verkocht hebben. Dus de illegale handel zal weer gaan floreren in Nederland."
Sinds begin december 2020 was sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden. Alleen siervuurwerk is sindsdien nog toegestaan, zo had het kabinet al voor de coronapandemie besloten. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn daardoor al uit den boze. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer in bezit hebben of verkopen.
"We gaan een mooie traditie de nek omdraaien", denkt Jongerius. "Utrecht wil toch al een afsteekverbod en we gaan kijken hoe het dit jaar gaat, of ze het in de hand kunnen houden. En anders ben ik van mening dat de gewone burger, die netjes bij mij legaal vuurwerk koopt, de dupe is van de illegale handel. Ik heb ook last iedere avond van die knallers die ik in de stad hoor. Maar dat blijft gewoon doorgaan. Dat is waar de mensen last van hebben."
Consumenten mogen net als vorig jaar ook de komende jaarwisseling geen vuurwerk afsteken. Alleen vuurwerk in de lichtste categorie zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes mogen nog wel.

Professionele vuurwerkshows die gemeenten organiseren, vallen niet onder het verbod. Gemeenten mogen zelf beslissen of deze evenementen doorgaan, maar dat zal ook afhangen van de coronamaatregelen op dat moment.

Volgens zorgminister Hugo de Jonge is de toenemende druk in de zorg 'doorslaggevend' voor het besluit om toch weer een verbod in te stellen. "Er is grote onzekerheid tot hoeveel drukte het coronavirus zal leiden in de zorg rond de jaarwisseling, maar je moet een besluit nemen. Dat is de reden dat we hebben gezegd: beter van niet." De Jonge verwees naar het eerste vuurwerkverbod van vorig jaar." Toen zagen we dat het leidde tot veel minder drukte op de spoedeisende hulp en voor de hulpdiensten."

Slachtoffers

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) in Utrecht is in ieder geval tevreden. De artsenorganisatie vindt het verbod "een verstandig besluit", gezien de druk op de zorg en de verwachting dat die druk nog enige tijd zal aanhouden. De KNMG kwam eerder vandaag al met een oproep voor het verbod en noemde extra druk op de zorg door vuurwerkslachtoffers "onverantwoord".
De beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 in Nieuwegein zei eerder ook al dat het personeel niet zit te wachten op "onnodige extra slachtoffers door vuurwerk". "We moeten alles doen om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en een deel van de mensen die vuurwerk afsteken, belandt gewoon in het ziekenhuis", aldus een woordvoerder. Vorig jaar, toen er ook een verbod was, waren dat er in deze regio welgeteld twee. Tijdens de jaarwisseling van 2018 naar 2019 waren dat er 22.
Dierenpsychiater Valerie Jonkheer van het Dierenziekenhuis in Nieuwegein verwacht ook aanzienlijk minder patiënten nu er weer een vuurwerkverbod is. In voorgaande jaren zag ze dagelijks dieren met extreme klachten. "Honden met extreme paniekreacties, katten met een gevaarlijk hoog stressniveau. Katten krijgen heel veel stress van vuurwerk. Als mens zie je dat niet, omdat ze dan verstopt onder de bank zitten. Maar als een kat zoveel stress heeft, kan het zijn dat hij ook andere lichamelijke klachten gaat ontwikkelen. Het afweersysteem en uiteindelijk ook de hersenen worden aangetast."

Compensatie

De vuurwerkbranche was ondertussen juist bezig om alles in gereedheid te brengen voor de verkoop. Het Outbreak Management Team (OMT) gaf eerder deze week juist geen advies af over het gebruik van siervuurwerk bij de jaarwisseling, omdat niet helemaal duidelijk was wat de invloed daarvan zou zijn op de zorg.
Voor de vuurwerkleveranciers betekende dat groen licht om met leveren te beginnen. Nu het toch komt tot een verbod komt het kabinet met "een nette regeling", aldus staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat). Vorig jaar was het kabinet circa 40 miljoen euro kwijt aan de compensatieregeling.
"Ik ga er minimaal vanuit dat we dezelfde compensatie als vorig jaar krijgen", zegt Ben Jongerius. "Maar uiteindelijk willen we gewoon geld verdienen door te handelen, en niet door ons handje op te houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.