Muurschildering in Utrechtse binnenstad van natuurkundige, feminist en oorlogsheldin Caroline Bleeker

© Robert Oosterbroek
UTRECHT - Een muurschildering met de beeltenis van natuurkundige Caroline Bleeker siert sinds deze week een pand in de Strosteeg in Utrecht.
Het is een cadeau van het UMC Utrecht en de Utrecht University ter gelegenheid van de viering van 385 jaar wetenschap in de stad. Het schilderscollectief De Strakke Hand realiseerde het werk dat onderdeel is van de Utrechtse Muurformules.
Bleeker (1897-1985) promoveerde in 1928 cum laude aan de Universiteit Utrecht. Nog geen twee jaar later richtte ze een adviesbureau op in de Korte Nieuwstraat - op steenworp afstand van de Strosteeg - van waaruit zij voorlichting gaf over wetenschappelijke instrumenten.
In hetzelfde jaar opende Bleeker een instrumentenfabriek in Utrecht. Haar succesvolle bedrijf produceerde wetenschappelijke instrumenten en kreeg later ook een afdeling voor optische apparatuur.

Emancipatie en oorlog

Bleeker zette zich in voor de emancipatie van vrouwen. Ze was wetenschapper in een tijd waarin dit voor vrouwen nog verre van normaal was. Als ondernemer nam ze zowel mannelijke als vrouwelijke werknemers in dienst voor haar fabriek.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield Bleeker Joodse onderduikers verborgen in haar fabriek. Hiervoor kreeg zij een koninklijke onderscheiding.
Na de oorlog opende Bleeker een opticafabriek aan de Thorbeckelaan in Zeist, samen met haar levenspartner Gerard Willemse. De naam van de fabriek was NEDOPTIFA: Nederlandsche Optiek- en Instrumentenfabriek. Het was het eerste bedrijf ter wereld dat complete fasecontrastmicroscopen produceerde: microscopen die het mogelijk maken om de inwendige structuur van levende cellen te zien.

Eerste vrouw in de serie Utrechtse Muurformules

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.