Artsen UMC Utrecht plaatsen eerste kunsthart in Nederland

© RTV Utrecht
UTRECHT - Artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) hebben voor het eerst in Nederland een kunsthart geplaatst bij een patiënt. De 54-jarige man leed aan ernstig hartfalen en kon niet langer wachten op een donorhart.
De behandeling is nog experimenteel maar cardiologen verwachten dat de hartprothese in de toekomst voor meer acute, uitbehandelde patiënten levensreddend kan zijn. "Straks hebben we voor die groep hopelijk een hart op de plank liggen", zegt hartlongchirurg Faiz Ramjankhan van het UMC Utrecht in de Volkskrant. Hij voerde de operatie anderhalve week geleden uit na vier jaar van voorbereiden.
"Met ons team zijn we sinds 2017 bezig om de implantatie van een kunsthart mogelijk te maken in het kader van onderzoek. Met het hele team hebben we de afgelopen maanden specifieke trainingen gevolgd om deze operatie, die lijkt op een harttransplantatie, uit te voeren", zegt Ramjankhan tegen de NOS.

Hoe werkt het kunsthart?

Het is ook een van de redenen waarom de ontwikkelaar van het kunsthart, het Franse biomedische bedrijf Carmat, UMC Utrecht heeft gekozen als partner in Nederland. "We zijn trots om als een van de eerste centra deel uit te mogen maken van de studie die deze nieuwe kunstharttechnologie onderzoekt."
Het kunsthart van Carmat pompt het bloed door het lichaam met twee motortjes. Die verhogen de druk in de met vloeistof gevulde ruimtes naast de twee hartkamers. Door die externe druk persen de hartkamers het bloed de longslagader en de aorta in.

Alternatief

"We zijn heel blij met dit mogelijke alternatief voor patiënten die een nieuw hart nodig hebben maar nog geen transplantatie kunnen krijgen. We moeten nog kijken naar de lange termijn van het kunsthart maar de resultaten zijn tot nu toe, heel veel belovend", vertelt cardioloog Linda van Laake van het UMC. Ook zij maakte net als Ramjankhan deel uit van het operatie team.
Luister hier naar het volledige interview met cardioloog Van Laake over het kunsthart: "We zijn heel blij met dit mogelijke alternatief"
Met de patiënt die in het UMC Utrecht is geopereerd, gaat het goed. Zijn herstel verloopt voorspoedig. Van Laake: "Hij merkte op dat hij zijn handen en voeten voor het eerst in vele jaren weer warm zijn. Hij had hele ernstige hartfalen, was kortademig, hield vocht vast en was ernstig vermoeid. Nu komt de tijd dat hij weer conditie kan opbouwen, zoals gaan fietsen en lopen. Zwemmen kan niet want hij heeft een stroomkabel uit zijn buikwand lopen, maar hij kan er wel mee in de douche."
Binnen het huidige onderzoek, dat is begonnen in 2016, hebben inmiddels vijftien patiënten het kunsthart van Carmat gekregen in ziekenhuizen in Frankrijk, Tsjechië, Denemarken, Kazachstan en dus Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.