Moskee Veenendaal eist openbaarmaking geheim onderzoek

De Nasser Moskee in Veenendaal
De Nasser Moskee in Veenendaal © RTV Utrecht
Veenendaal - Het bestuur van Stichting Moskee Nasser eist inzage in stukken over onderzoeken naar de moskee. Daarvoor doet de stichting een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De aanleiding is een publicatie in NRC over verschillende undercoveronderzoeken die bedoeld waren om een beter beeld krijgen van de islamitische gemeenschap in sommige steden. Zo schreef de krant onder andere over infiltratie bij de Nasser Moskee.
Tijdens een spoeddebat vorige maand gaf burgemeester Gert-Jan Kats aan met de islamitische gemeenschap van Veenendaal in gesprek te willen om het vertrouwen te herstellen.“Maar wij willen voorlopig geen gesprek”, zegt Hassan Saidi, voorzitter van de Nasser Moskee en raadslid in Veenendaal. “We willen eerst alles openbaar hebben en daar hebben we nog geen antwoord op.”
Burgemeester Kats gaf in dat debat aan dat de gemeente Veenendaal geen regels overtreden heeft met het onderzoek en de krachtenveldanalyse "Ik heb geen aanleiding om eraan te twijfelen dat het onderzoek is gedaan volgens de geldende regelgeving", zei Kats tijdens het debat. Excuses waren daarom volgens hem niet nodig.
Wat de exacte aanleiding was voor het onderzoek werd ook tijdens het debat niet duidelijk. "Er waren concrete aanwijzingen en daarom wilden we de netwerken in beeld hebben en weten hoe we met die netwerken ervoor konden zorgen dat de polarisatie afnam", zo sprak Kats.

Onderzoeksresultaten, adviesnota’s en notities

Stichting Moskee Nasser diende het inzageverzoek in op 5 november. De gemeente heeft dan vier weken de tijd om te reageren. In het WOB-verzoek stelt het bestuur van de moskee verschillende vragen en willen ze meerdere stukken inzien. Zo vragen ze onder andere om onderzoeksresultaten, adviesnota’s en notities. Ook willen ze documenten ontvangen waaruit blijkt dat hun stichting onderzocht moest worden.
De leden van de Nasser Moskee zijn nog steeds boos en teleurgesteld over het onderzoek van de gemeente. “Wat is nou een krachtenveldanalyse”, zegt Saidi, “er is gewoon gespioneerd! En daar moet de gemeente openheid in geven.”

Wantrouwen

Saidi denkt dat het heel lang gaat duren voordat het vertrouwen hersteld is, als de gemeente geen duidelijkheid geeft. “Er is al een kloof tussen autochtoon en allochtoon, rijk en arm”, zegt Saidi. “En dan komt er zoiets overheen, daar wordt de samenleving niet beter van.”
Niet alleen de gemeenschap van de moskee is geraakt. Ook Saidi zelf is nog steeds geëmotioneerd. Vooral vanwege zijn dubbelrol als raadslid, maar ook als voorzitter van de moskee. “Ik ben eigenlijk dubbel belazerd. Ik heb daarom ook wat rust voor mezelf genomen en ben mijn raadslidschap aan het heroverwegen”, zegt hij.

Vernietiging stukken

Het rapport dat onderzoeksbureau NTA maakte, is geheim. Tijdens het spoeddebat heeft de raad besloten dat het hele rapport vernietigd moet worden. Kats heeft beloofd uit te zoeken wat de mogelijkheid is rondom vernietiging van de documenten.
Hier komt de burgemeester de tweede helft van november op terug bij de raad. Het kan nog lastig zijn, want niet de gemeente Veenendaal, maar het NTA is de eigenaar van de stukken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.