Utrechtse cultuursector 'bidt, hoopt en lobbyt' dat coronamaatregelen meevallen

Le Guess Who? in 2018
Le Guess Who? in 2018 © Erik Luyten
PROVINCIE UTRECHT - Uitgelekte coronamaatregelen zijn het moderne zwaard van Damocles. De ene keer moeten horecaondernemers vrezen voor een sluiting, dan zijn het voetbalclubs die bang zijn voor lege stadions. Dit keer lijkt de evenementen- en cultuursector de zwaarste klappen te moeten vangen.
Vanavond of morgen neemt het kabinet een definitief besluit over aanvullende maatregelen, morgenavond worden die officieel bekend gemaakt. De adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) zijn al wel gelekt. Daaruit blijkt onder andere dat bioscopen en theaters twee weken dicht zouden moeten en evenementen niet door mogen gaan.
"Ach man, ik moet er niet aan denken. Het is ook zo demotiverend voor de mensen die bezig zijn met de voorbereidingen." TivoliVredenburg-directeur Jeroen Bartelse wacht met knikkende knieën op de maatregelen, zegt hij. Vanavond begint festival Le Guess Who? in Utrecht, onder andere in de zalen van het muziekgebouw aan de singel. "Vooralsnog wordt er volop opgebouwd", zegt Bartelse. "Het festival brandt bijna los, we hebben alle protocollen op orde."
In het zwartste scenario kondigt Mark Rutte morgen aan dat evenementen zoals Le Guess Who? per direct verboden zijn. Bartelse gaat daar niet vanuit, maar houdt er wel rekening mee. "We bidden, hopen en lobbyen dat het niet gebeurt." Vanavond overlegt Bartelse namens de culturele sector in Den Haag over de maatregelen. Hij probeert zoveel mogelijk argumenten op tafel te leggen om de schade te beperken. "Dat nemen de mensen van het departement dan mee in hun beslissing. Die mensen zijn er ook dag en nacht mee bezig, hè?"

'Daar gaan we weer'

Harold Warmelink heeft het draaiboek maar weer uit de kast gehaald. "We zijn het ondertussen wel gewend", zegt de directeur van theater De Flint in Amersfoort. "We zijn alle voorbereidingen aan het treffen om voorstellingen te verplaatsen en congressen te verzetten."
Om nou weer mensen te moeten teleurstellen...
Patrick Marcus, Theater Lampegiet
"We hebben allemaal het gevoel van: daar gaan we weer." En dat terwijl de machine net weer een beetje op gang is gekomen. Bezoekers weten het theater weer te vinden, hebben vertrouwen in getroffen maatregelen en de veilligheid van een theaterbezoek, zegt de directeur. "En dan moeten we weer opnieuw beginnen."
Ook in theater Lampegiet in Veenendaal zijn verschillende scenario's de revue gepasseerd. Wie wacht op definitieve maatregelen verspeelt kostbare tijd. "Ik zit nu met mijn hoofd marketing te kijken naar de programmering van de komende twee weken", zegt directeur Patrick Marcus. "Daar staat bijvoorbeeld Johan Derksen met een uitverkochte zaal. Om nou weer mensen te moeten teleurstellen..."
In het programma Aan Tafel! op Radio M Utrecht spreekt Claudia de Breij zich ook uit over de mogelijke maatregelen.
Bioscopen staan ook op de nominatie om minstens twee weken te moeten sluiten. Manager Theatre Jan Bouwman van Pathé Amersfoort heeft een keur aan maatregelen voorbij zien komen. "We hebben de anderhalvemeter gehad, dertig bezoekers per zaal, honderd bezoekers per zaal. We zijn inmiddels wel gewend met maatregelen te maken te hebben."
Coronamaatregelen raken cultuursector in de portemonnee. "We zijn door een hele zware periode gegaan", zegt de bioscoopbaas. "Nieuwe maatregelen doen ons financieel geen goed. We gaan gewoon proberen ons hoofd boven water te houden."

Muziekhoofdstad van de wereld

Festival Le Guess Who? trekt bezoekers uit de hele wereld, tegelijkertijd is dit weekend in de Utrechtse Jaarbeurs de Mega Platen & CD Beurs. De grootste ter wereld, zegt organisator Stephan van Zal. "Je mag Utrecht dit weekend wel de muziekhoofdtad van de wereld noemen."
Hij benadrukt dat het nog maar om een advies gaat en dat speculeren weinig zin heeft. "Het kabinet zal een besluit nemen. Ik denk ook dat als er maatregelen komen, ze nog een weekendje overslaan." Dat er veel bezoekers uit de hele wereld op de beurs en het festival afkomen is voor Van Zal geen reden om te overwegen zelf de stekker uit het evenement te trekken. "Op het moment dat je mensen uit het buitenland hebt, die hier al zijn en ze komen van zo ver weg, dan gaat dat niet door je hoofd. Wat ook belangrijk is: we organiseren het gewoon volgens de maatregelen die van kracht zijn. De Jaarbeurs en wij doen zelfs meer dan dat, dus nee het is niet door mijn hoofd gedaan."
"In de vijfentwintig jaar dat de beurs wordt georganiseerd, hebben we drie edities gemist als gevolg van lockdowns. We hopen nu weer te beginnen."

(On)begrip

Dat het kabinet maatregelen treft om het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te bestrijden kan rekenen op begrip. Maar aan de doeltreffendheid van een lockdown in de cultuursector wordt getwijfeld. Bartels van TivoliVredenburg: "Het lijkt me logischer dat het gebeurt op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden." Volgens hem worden de maatregelen in de cultuursector ontzettend goed nageleefd. "Wij kennen ook geen gevallen van uitbraken."
"De sector heeft protocollen, de kans op besmetting is heel klein omdat we daar aan voldoen", vult Patrick Marcus van theater Lampegiet hem aan. Harold Warmelink van De Flint in Amersfoort vraagt zich af of de maatregelen gaan helpen. "Ik denk ook dat vooral bij de jeugd veel weerstand zal zijn. Ik ben net nog even in de winkel geweest en er zijn genoeg mensen zonder mondkapje. Wij hebben gewoon alles op orde. Het is goed voor elkaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.