Stadsmuseum Rhenen wil 350.000 euro bij elkaar werven voor stadsgezicht van Rhenen

RHENEN - Vanaf aankomend weekend is er een nieuw stadsgezicht van Rhenen te bewonderen in het Stadsmuseum. Helemaal nieuw is het niet. Het schilderij komt uit 1649 en is geschilderd door Jan van Goyen. Het kunstwerk komt uit een Berlijnse privécollectie en is tot eind 2022 in bruikleen. Vandaag maakt het museum bekend dat ze het schilderij daarna willen overkopen voor een bedrag van 350.000 euro.
Het Stadsmuseum bestaat pas drie jaar en is nog volop aan het bouwen aan hun collectie. "Rhenen is een stadje met een lange geschiedenis, maar in de tweede wereldoorlog is een deel van de binnenstad vernietigd. Veel historische gebouwen zijn daardoor verdwenen", zegt Maike Woldring, directeur van het museum.
Het schilderij laat Rhenen zien van het uiterste westen tot voorbij de Grebbeberg.
Het schilderij laat Rhenen zien van het uiterste westen tot voorbij de Grebbeberg. © Tom Haartsen
In het museum willen ze aan de hand van verschillende werken een beeld schetsen van hoe Rhenen eruitzag in de 17e eeuw. Dit schilderij helpt daarbij, vindt Woldring. "De meeste schilders tekenen veel landschap en een klein stukje stad, maar dit schilderij heeft juist heel veel stad en een klein stukje landschap. Hier zie je Rhenen helemaal", zegt ze.

Rhenen als lieveling voor kunstenaars

Het museum ziet dit schilderij als een mooie opstap naar een presentatie over Rhenen als lieveling van schilders uit de zeventiende eeuw. Want Rhenen was door de ligging tegen de Heuvelrug en aan de Nederrijn voor meerdere schilders uit die tijd een lieveling, vertelt het museum. "Veel mensen weten dat niet", zegt Woldring. "Maar daar kan Rhenen echt mee gaan stralen."
"Dit schilderij geeft ons een alibi zodat we andere partijen kunnen benaderen, zoals archieven en verzamelaars", zegt Woldring. Zo hopen ze als museum zijnde flink aan de weg te timmeren. "We zijn op zoek naar andere bijzondere werken die gemaakt zijn vanaf de 17e eeuw."

Van bruikleen naar koop

Woldring kwam via via in contact met een Berlijnse familie die het werk in hun privébezit hadden. "Zij zeiden: 'Het schilderij gaat over Rhenen en jullie zijn het stadsmuseum, dan hoort het werk toch daar?'", zegt Woldring.
Ze spreken af dat het museum het schilderij voor ruim een jaar in bruikleen mag hebben. Waarna de familie vraagt of het museum eventueel ook wil nadenken over een eventuele koop van het schilderij. "We maakten toen natuurlijk een sprongetje", zegt Woldring. "Maar aan de andere kant was het ook wel heel spannend, want er komt heel wat bij kijken."
Het museum nodigt verschillende taxateurs uit, er komen historici en kunsthistorici langs en iemand van het Rijksmuseum bezoekt het museum om een oordeel te geven over het werk. Hun advies is om het schilderij te behouden. "Eén iemand zei zelfs dat dit de 'Nachtwacht voor Rhenen' was", vertelt Woldring enthousiast.

Kosten

Voor 350.000 euro mag het museum het schilderij hun eigendom noemen. Helaas is dat geld er nog niet en ze hebben een jaar de tijd om het geld bij elkaar te sparen. Met de wervingscampagne 'Gun Rhenen een groots gezicht' hopen ze via verschillende fondsen het bedrag te verwerven. Stichting het Voormalig Gast- en Weeshuis in Rhenen heeft de eerste donatie van 25.000 euro gedaan.
Ook hoopt het museum op steun uit de lokale gemeenschap. Er is een comité opgestaan die aankomende tijd hun netwerk inzet om uiteindeliijk het bedrag bij elkaar te sparen. Ook inwoners van Rhenen kunnen een bijdrage leveren. "Alle bijdrages zijn welkom", zegt Woldring. "We zijn met alles blij."
Eerste genodigden bekijken het schilderij met een audio uitleg erbij
Eerste genodigden bekijken het schilderij met een audio uitleg erbij © Peter Kuhl
Vanaf zaterdag is de expositie open voor bezoekers. Ondanks dat de expositie uit één schilderij bestaat, heeft het museum er iets bijzonders van willen maken. "Je zet een koptelefoon op en je wordt de wereld van het schilderij ingeleid", zegt Woldring. Daarnaast hebben ze een uitleg over het schilderij en belichten ze door middel van een video verschillende details uit het schilderij.
Aan de andere kant van de zaal is een video over het schilderij te zien.
Aan de andere kant van de zaal is een video over het schilderij te zien. © Maike Woldring

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.