Strafzaak tegen Ridouan T. niet afgesplitst van Marengo

Inez Weski, advocaat van Ridouan T., bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.
© ANP
Provincie Utrecht/Amsterdam - De rechtszaak tegen Ridouan T. uit Vianen blijft onderdeel van het megaproces Marengo. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag beslist. De advocaten van T. hadden gevraagd om zijn zaak af te splitsen van het grote onderzoek naar afrekeningen in het criminele circuit.
De verdediging vroeg bij monde van advocaat Inez Weski in september op "nadrukkelijk verzoek" van haar cliënt om de rust in het proces terug te brengen door zijn zaak af te splitsen. In het Marengo-proces met zeventien verdachten is volgens haar disproportioneel veel aandacht voor T., die als kopstuk wordt gezien. "Als de zaak van T. wordt afgesplitst, kunnen we in het huidige proces terugkeren tot de kern en krijgen de medeverdachten en hun belangen voldoende aandacht."

Gelijktijdig behandelen

De rechtbank wijst het verzoek van Weski af. "Het belang om de verschillende zaken (deels) gelijktijdig te blijven behandelen weegt naar het oordeel van de rechtbank nog steeds zwaarder dan het door de verdediging aangevoerde belang om de zaken gescheiden te behandelen", staat in een schriftelijke verklaring.
Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe in onder meer Utrecht. Onder de verdachten is ook de Utrechtse kroongetuige Nabil B. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de drie moorden in de directe omgeving van die kroongetuige: op zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo vorige maand "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit".

Meer onderzoekswensen

De Amsterdamse rechtbank heeft over meer onderzoekswensen van de partijen een beslissing genomen. Zo moet er meer duidelijkheid komen over de samenwerking met de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten, waar T. werd aangehouden. De rechtbank wil onder meer weten waarom twee raadslieden zijn geobserveerd en welke foto's en video's daarbij zijn gemaakt. Bij de aanhouding en de overdracht aan Nederland is T. gewond geraakt. De rechters vragen hoe en wanneer dat is gebeurd.
Wensen die over kroongetuige B. gingen zijn afgewezen. Zo hadden raadslieden vragen over de iPhone die B. tijdens zijn detentie in bezit had en eventuele gunsten die aan hem zijn verleend in ruil voor zijn medewerking. De rechtbank ziet geen aanleiding om daar verder op in te gaan. In december gaat de inhoudelijke behandeling van de zaak weer verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.