Toch geen coronapas voor buitensport na kritiek, eigenaar Vechtsebanen beraadt zich op nieuwe situatie

© ANP
UTRECHT - Een coronatoegangsbewijs wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, zullen wel nog een QR-code moeten tonen.
Voor De Vechtsebanen zou het betekenen dat de buitenbaan vrij toegankelijk is en de binnenbaan niet. De Utrechtse schaatsbaan kondigde gisteren aan om logistieke en morele redenen te sluiten als het alle bezoekers moeten vragen om een coronatoegangsbewijs. Onduidelijk is wat De Vechtsebanen nu gaat doen.
Ook Kampong liet gisteren weten bezorgd te zijn. Bestuurslid Floris Heuer. "Wij hebben zeven ingangen. Dus dat gaat betekenen dat we overal beveiligers neer moeten gaan zitten. En daarmee gaan ook kosten gemoeid, denk aan duizenden euro's per week." Daarnaast vindt hij de maatregel moeilijk: "Polariserend vind ik het. Helemaal voor zo'n vereniging als de onze, waarbij we juist voor verbinding staan."

OMT-advies

De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het coronatoegangsbewijs in te voeren voor sportbeoefening "met name daar waar het binnensport betreft". OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat "we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico's veel minder zijn dan bij binnensport".
Van links tot rechts klonk kritiek op het voornemen, dat zou gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten, een CTB moeten kunnen tonen. Rutte hield aan het begin van het debat nog aan het plan vast, maar ging uiteindelijk overstag. Hij benadrukte dat gebruik van de kleedkamer, een toilet, of de kantine, alleen zal kunnen met een QR-code.

Veiligheidsberaad

De Kamer stond niet alleen in zijn kritiek op de voorgestelde maatregel. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei woensdag al dat het moeilijk zou zijn om te controleren. "Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen", hield Bruls het parlement voor. "Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa's of godbetert politie op af te sturen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.