Mondkapje in de winkel en op meer plekken corona-app: dit zijn de aanvullende maatregelen

© Sem van der Wal, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De mondkapjesplicht wordt uitgebreid en op meer plekken is de coronacheckapp nodig om toegang te krijgen. Dat zijn samengevat de extra maatregelen die vanaf komende zaterdag in gaan. Tijdens de persconferentie van het demissionair kabinet werd ook vooruitgeblikt op extra maatregelen op de langere termijn.
Vanaf zaterdag 6 november is het verplicht om een mondkapje te dragen op het hele station en hele vliegveld. Ook geldt de plicht weer in alle openbare binnenlocaties zoals winkels, supermarkten en bibliotheken. Ook op mbo's, hbo's en universiteiten moet een kapje op, dat hoeft alleen niet tijdens lessen en colleges. Tot slot zijn mondkapjes verplicht bij contactberoepen zoals de kapper en de masseur. Sekswerkers zijn vrijgesteld van de plicht.

Coronacheckapp

De mondkapjesplicht geldt niet op plekken waar de coronacheckapp verplicht is en die app gaat ook vaker gebruikt worden. Buitenterrassen, musea, kermissen, braderieën: voor al die plekken is nu een QR-code nodig. Ook bij amateursport is de app nodig, voor zowel bezoekers als sporters. Hetzelfde geldt ook voor kunst- en cultuurbeoefening zoals dans, zang en schilderen. Op de website van Rijksoverheid staat een overzicht met alle plekken waar de app nodig is.
Uitzonderingen zijn evenementen voor jeugd tot 18 jaar. Dat geldt zowel voor sport, als bijeenkomsten zoals een jeugdkamp van de scouting en de intocht van Sinterklaas. De anderhalve meter afstand komt weer terug als dringend advies. Ook wordt aangeraden minimaal de helft van de tijd thuis te werken en zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Tijdens de persconferentie werd ook vooruitgeblikt op aanvullende maatregelen die later nog genomen kunnen worden. Daar is een wetswijziging voor nodig en dat kost tijd. Zo zouden werkgevers op plekken waar een QR-code verplicht is voor bezoekers dat ook aan hun personeel moeten vragen. Voor andere werkplekken zou dat niet verplicht zijn, maar wil het kabinet dat wel mogelijk maken.
"Het gaat specifiek om dorpen en steden waar we mensen te beschermen hebben", lichtte demissionair minister Hugo de Jonge de mogelijke maatregelen toe. "Dus daar waar de vaccinatiegraad laag is." Om die maatregelen mogelijk te maken is dus een wetswijziging nodig, daar moet de Tweede Kamer eerst mee instemmen.
Volgens demissionair premier Rutte is de kans reëel dat 12 november aanvullende maatregelen worden aangekondigd als "de trend niet keert".

Boosterprik

De boosterprik wordt beschikbaar voor mensen tussen de 60 en de 80 zodra 80-plussers een derde vaccinatie hebben gehad. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de 80-plussers vanaf begin december aan de beurt. Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten zijn zo snel mogelijk aan de beurt, aldus De Jonge.
De Jonge zegt dat de bescherming van gevaccineerden afneemt en dat een derde prik de werking van het vaccin kan versterken. Er is volgens hem nu nog geen sprake van dat de bescherming tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname al zichtbaar afneemt.
De hele persconferentie is hieronder terug te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.