Hoe de gemeente Stichtse Vecht fout op fout stapelde in probleemproject Herenweg-Gageldijk

MAARSSEN - Acht jaar, negen miljoen euro en tientallen boze bewoners verder is het einde van de problemen aan de Herenweg en Gageldijk in Maarsseveen nog niet in zicht. De vervanging van de riolering en herinrichting van de straten leidde tot langdurige werkzaamheden, problemen met het riool en geregeld stroomstoringen. "Een onbeheerst project, waarbij te lang achterover is geleund", volgens GroenLinks. De gemeente erkent dat er fouten zijn gemaakt. Wat ging er mis?
Bewoners ervaren veel overlast door de werkzaamheden aan de Herenweg en Gageldijk
De Herenweg en Gageldijk aan de rand van de gemeente Stichtse Vecht in Maarsseveen krijgt zo langzamerhand een nare bijsmaak. Niet alleen voor bewoners, die al jaren kampen met overlast, ook voor de gemeente zelf. Een onlangs openbaargemaakte rapportage over de gang van zaken in het project 'Herinrichting Herenweg-Gageldijk' laat niets heel van de jarenlange aanpak door de gemeente.

Problemen stapelen zich op

Al in 2006 wordt geconstateerd dat de riolering onder de Herenweg en Gageldijk 'in slechte staat verkeert'. Zeven jaar later, in 2013, worden de voorbereidingen getroffen om het rioolstelsel te vervangen en de weg opnieuw in te richten. Het eerste probleem kondigt zich aan in 2018: zo was de situatie in werkelijkheid anders dan op papier bedacht. Met als gevolg dat er meer geld bij moest, miljoenen meer. Het project liep fors vertraging op en de opdracht moest worden bijgesteld.
Ondertussen werd het project alleen maar groter en groter. Maar de gemeente schaalde haar organisatie intussen niet op. "Gezien de complexiteit van het project had dit wel moeten gebeuren", concluderen de onderzoekers van dit rapport, dat gaat over de problemen in de periode 2013 tot en met januari 2020.
De Herenweg en Gageldijk in Maarsseveen.
De Herenweg en Gageldijk in Maarsseveen. © RTV Utrecht / Sadettin Canbay
De werkzaamheden aan de Herenweg en Gageldijk modderen door. Een greep uit de problemen: door een ontwerpfout kan het riool een gemiddelde regenbui niet aan, het project wordt maar liefst zes keer in vier jaar tijd overgedragen aan verschillende wethouders, stroomstoringen teisteren de buurt en bewoners zitten letterlijk in de shit.
Ook de kosten nemen drastisch toe. De begrote kosten? Ongeveer 4,5 miljoen euro. De werkelijke kosten? Zo'n 9 miljoen. En het werk is nog niet klaar.

Snoeihard rapport

Het college beloofde begin 2020 uit te zoeken wat er gedurende het traject allemaal is misgegaan. Een onlangs onthuld rapport trekt een aantal harde conclusies.
Zo hield de gemeente geen administratie bij, zijn documenten niet eenduidig geadministreerd, was de aansturing 'onvoldoende op orde' en bleek de bezetting van het projectteam 'onvoldoende'. Bovendien kunnen de onderzoekers niet aantonen of de gemeente 'aan alle eisen van de aanbestedingswet is voldaan' door de gebrekkige documentatie van het hele project.

'Een hele boel misgegaan'

Verschillende raadsleden zijn geschrokken van de conclusies uit het rapport. "Het is een puinhoop," zegt Wim Ubags (PVV). Albert Gemke (GroenLinks) noemt het "een onbeheerst project, waarbij te lang achterover is geleund".
Het college erkent dat er fouten zijn gemaakt. Wethouder Van Liempdt: "Er is een heleboel misgegaan en dat moet anders. Daar gaan we actie op ondernemen." Zo wordt er gewerkt aan een achttal acties, waaronder het inschakelen van een extern bureau om het projectmatig werken verder te professionaliseren. Binnen een jaar 'moet er sprake zijn van een eenduidige werkwijze bij grote projecten'. Want, zegt Van Liempdt: "Dit mag nooit meer gebeuren."
De gemeente verwacht in het najaar van 2022 de laatste 'puntjes op de i' te zetten. Dan krijgt ook de Herenweg zijn definitieve inrichting. In de tussentijd gaat netbeheerder Stedin aan de slag om de middenspanningskabel op beide wegen te vervangen. Wordt vervolgd dus.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht .

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.