Marianne (74) vreest door rioleringsproblemen elke bui: 'Rioolwater spuit uit het toilet'

MAARSSEN - Bij een gemiddelde regenbui spuit het rioolwater uit het toilet van Marianne de Gier (74) uit Maarsseveen omhoog. "Ik leef in continue angst", vertelt ze. De Gier ervaart de overlast naar eigen zeggen als gevolg van de werkzaamheden aan de riolering aan de Herenweg en Gageldijk in haar dorp. Uit een onlangs onthuld rapport blijkt dat de gemeente Stichtse Vecht fout op fout maakte in het project. En het einde lijkt nog niet in zicht.
Marianne de Gier laat zien welke overlast zij ervaart
Sinds 1983 woont Marianne de Gier aan de Gageldijk in Maarsseveen. Met de Maarsseveense Plassen in je achtertuin is het een mooie plek vol natuur. De 74-jarige bewoonster is geregeld te vinden in haar tuin, die vol staat met kleurrijke bloemen en hoge bomen. Er zijn verschillende soorten vogels te zien en de bijen en vlinders kunnen hun geluk er niet op. Een fijne plek dus.
Toch is het voor De Gier sinds een aantal jaren geen prettige plek meer om te wonen. Ze heeft niet alleen last van rioolwater, dat bij elke regenbui uit haar toilet kan stromen. Ook verandert haar tuin naar eigen zeggen geregeld 'in een moeras' als het water van de openbare weg richting haar huis stroomt en heeft ze last van scheuren. "Het is één groot drama", vertelt ze.
Marianne woont aan de Gageldijk waar veel is misgegaan
Marianne woont aan de Gageldijk waar veel is misgegaan © RTV Utrecht / Lisa Dekker

Probleemproject

De problemen begonnen tweeënhalfjaar geleden voor De Gier, wanneer de gemeente Stichtse Vecht start met de werkzaamheden aan de Herenweg en Gageldijk. Het riool moet worden vervangen en de weg wordt opnieuw ingericht. Al gauw worden de eerste fouten in het project geconstateerd. Door een ontwerpfout kan het riool een gemiddelde regenbui bijvoorbeeld niet aan.
Het project Herenweg/Gageldijk wordt al langer gezien als een probleemproject. Er zijn miljoenen euro's geïnvesteerd om het rioolstelsel te vervangen en de weg opnieuw in te richten. Maar problemen blijven opdoemen. Een ontwerpfout, stroomstoringen die de buurt teisteren, een middenspanningskabel die nog moet worden vervangen en bewoners die letterlijk in de shit zitten. Uit een onlangs onthuld rapport blijkt dat de gemeente fout op fout maakte.

Een volgelopen kruipruimte, een overstroomd toilet en scheuren

Aan de weg, voor het huis van De Gier, zijn geen goten te vinden. Hierdoor kan regenwater moeilijk worden afgevoerd. Op een dag regent het pijpenstelen en ziet De Gier het regenwater van de openbare weg richting haar huis stromen.
"Alles stroomde onder. Mijn kruipruimte liep helemaal onder en het stroomde bijna mijn woonkamer in. Met een dompelpomp en plastic flessen heb ik urenlang alles moeten pompen en hozen, zodat mijn woonkamer niet zou overstromen", vertelt De Gier.
Een aantal maanden later krijgt het verhaal opnieuw een vervelende wending voor haar. Tijdens een regenbui hoort ze het water in haar wasbakken omhoog borrelen. "Met een enorme bloedgang spoot er rioolwater uit het toilet op de vloer. Het kletterde als een fontein", vertelt ze. Met doeken heeft de 74-jarige de puinhoop moeten opruimen. "Handschoenen aan, neus dicht en zo snel mogelijk alles schoonmaken." Dat is niet alleen een vieze bezigheid, maar ook slecht voor haar gezondheid. Volgens haar is het niet bij deze ene keer gebleven.
Ook heeft De Gier last van scheuren in haar muren en in haar keukenvloer. Die zouden zijn ontstaan tijdens de werkzaamheden aan de weg. De buurman van De Gier zegt last te hebben van dezelfde problemen.

'Een open rioolpijp' als oplossing

Maandenlang zoekt De Gier contact met de gemeente. Als oplossing voor de rioolproblemen draagt de gemeente een 'open rioolpijp' aan als oplossing voor haar woning. Het rioolwater zou dan via de pijp in haar tuin belanden en zich daar ophopen. "Schandalig!", reageert De Gier. Inmiddels is die oplossing van tafel.
De Gageldijk in Maarsseveen
De Gageldijk in Maarsseveen © RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Onlangs zijn medewerkers van de gemeente bij de 74-jarige bewoonster langsgegaan. Er zou haar beloofd zijn dat er binnenkort een goot langs de weg wordt geplaatst om de wateroverlast tegen te gaan. Ook zou een onafhankelijk bureau gaan onderzoeken waar de rioolproblemen vandaan komen.

'Een heleboel misgegaan'

Raadslid Mieke Hoek van het Vechtse Verbond is zich rot geschrokken van de problemen van De Gier. "Ik vind het schokkend, zo gaan we toch niet met inwoners om?" reageert ze.
Hoek heeft daarom vragen gesteld aan het college. Die laat in een reactie op haar vragen weten dat "er tot op heden nog geen fouten zijn geconstateerd". Het raadslid wil dat de gemeente de problemen voor deze inwoner zo snel mogelijk gaat oplossen.
Wethouder Frank van Liempdt, op dit moment verantwoordelijk, wil niet ingaan op de individuele casus van De Gier. "Als er fouten worden geconstateerd die door de gemeente zijn ontstaan, dan gaat de gemeente die oplossen", zegt hij.
Het college erkent dat er tijdens het project 'een heleboel is misgegaan' en wil nu leren van haar fouten. Van Liempdt: "Het mag nooit meer gebeuren."

Doodsbang

Ondertussen is De Gier nog steeds doodsbang dat haar toilet opnieuw overloopt of haar woonkamer overstroomt. "Ik durf niet eens het huis uit te gaan voor boodschappen, want ik ben bang dat mijn huis in de tussentijd overstroomt."
Ze hoopt daarom dat de gemeente haar beloftes nakomt. "Je wordt er wanhopig van. Zo kan een mens niet leven."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht .

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.