Taakstraf geëist tegen 22-jarige man die zwaar ongeluk veroorzaakte in Woerden

© Uppel Media
WOERDEN - Een 22-jarige bestuurder uit Woerden hangt een taakstraf van negentig uur boven het hoofd voor het veroorzaken van een zwaar ongeval in augustus vorig jaar. Een vrouw raakte daarbij zo zwaargewond dat ze de rest van haar leven daar de lasten van ondervindt. Mogelijk was de verdachte bezig met zijn telefoon tijdens het rijden.
Op de kruising van de Blekerijlaan en de Middellandbaan ging het vorig jaar op 26 augustus mis. De 22-jarige bestuurder had net een pakketje afgeleverd bij het Antonius Ziekenhuis in Woerden en reed daarna richting het kruispunt. Hij liet een vrachtwagen die van links kwam passeren en reed toen de kruising op. Daarbij zag hij de auto van het slachtoffer, die van rechts kwam, over het hoofd. Er volgde een flinke botsing.
"Ineens was er een klap", vertelt de verdachte. "Ik zag de vrouw recht in mijn ogen kijken, hangend in haar gordel. Ik wist niet wat er gebeurde." Hij rende meteen de auto uit en trof buiten de echtgenoot van het slachtoffer. "We keken elkaar misschien wel tien seconden aan. Toen kreeg ik een black out en lag ik huilend op de grond."
Het slachtoffer zat met haar echtgenoot en dochter in de auto. Die kwamen er zonder al te veel kleerscheuren vanaf.

Blijvende schade

De vrouw was dusdanig verwond dat gedacht werd dat ze het niet had overleefd, vertelt de rechter naar aanleiding van het onderzoek. Ze bleek uiteindelijk zwaargewond met flink hersenletsel, breuken in haar nekwervels, verwondingen in het gezicht en meerdere ribbreuken. Na een operatie is ze een tijdje in coma gehouden.
Het ging om een flinke botsing.
Het ging om een flinke botsing. © Uppel Media
De vrouw is nog altijd aan het revalideren. Ze moest opnieuw leren praten, lopen en eten. Aan haar ogen, geheugen, spraak en motoriek heeft ze blijvende schade opgelopen. Werken gaat niet meer.

Wel of geen telefoon?

De vraag is of de verdachte zijn telefoon gebruikte tijdens het rijden. Dat is lastig te bewijzen omdat niet precies duidelijk is hoe laat het ongeluk plaatsvond. Wel is aan zijn stappenteller te zien wanneer de man zelf de auto uit rende toen het ongeluk was gebeurd. Ongeveer vijftig seconden daarvoor heeft hij nog een nummer opgeslagen op zijn telefoon. Volgens een getuige, die achter de man reed, zat de verdachte met een gestrekte arm in zijn auto.
Maar volgens de verdachte heeft hij zijn telefoon niet aangeraakt. Wel zegt hij op de parkeerplaats van het ziekenhuis nog een telefoontje te hebben gepleegd die overging op de voicemail. Dat nummer heeft hij toen opgeslagen. Toen hij later zijn telefoon moest inleveren bij de politie, bleek dat de gegevens van dat telefoontje waren verwijderd. Hoe dat kon, vroeg de rechter zich af. Daar kon de verdachte geen antwoord op geven.

'Ik wist meteen dat ik fout zat'

Er waren geen alcohol of drugs in het spel. De man heeft wél een strafblad voor onverzekerd rijden in 2019. Hij is net begonnen met een opleiding en wil met zijn neef een bedrijf starten. De verdachte heeft meegewerkt aan het onderzoek en sprak nog met het slachtoffer nadien. Zij las hem een emotionele brief voor over de gevolgen van het ongeluk. Toen de officier van justitie daarnaar verwees, begon de verdachte te huilen.
"Ik wist meteen dat ik fout zat", zegt hij over het moment vlak na het ongeluk. "Ik moest haar gewoon gezien hebben maar ik heb geen voorrang verleend aan haar. Dat raakt mij nog elke dag."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.