Haardhout veel minder beschikbaar in de regio, prijzen stijgen

© RTV Utrecht / Annet Schut
PROVINCIE UTRECHT - Wie nu nog een wintervoorraad haardhout wil kopen voor een houtkachel, die zal op veel plaatsen bot vangen. Bij veel houthandelaren is de voorraad zo goed als helemaal verkocht. "We hebben alleen nog wat zakken met hout, maar wie een paar kuub nodig heeft, die is gewoon te laat." Tijdens corona is al veel voorraad de winkels uit gegaan en daar komt de stijgende gasprijs nog bij.
"Dit hebben we in 25 jaar nog niet meegemaakt", zegt Bert van Ravenhorst. Zijn bedrijf in Leusden doet aan boomverzorging en verkoopt daarnaast hout. Hij ziet dat zijn klanten grotere bestellingen bij hem plaatsen dan voorheen. "Ze zijn in coronatijd meer thuis geweest en zijn vaker gaan stoken. Daardoor waren ze eerder door hun wintervoorraad heen en vragen dit jaar om een grotere hoeveelheid, soms tot de dubbele hoeveelheid van vorig jaar."
Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat ook andere houtverkopers merken dat klanten meer bestellen. De gasprijs stijgt snel en daardoor gaan mensen alternatieven zoeken. "Maar haardhout is als stookmethode niet goedkoper. Dan zou de gasprijs eerst nog een stuk verder omhoog moeten", zegt Van Ravenhorst. Daar komt bij dat de inkoopprijs van gekapte bomen door de schaarste is gestegen.

Schaarste blijft toenemen

Veel handelaren die het hout zagen, kloven en drogen, moeten die hogere inkoopprijzen doorberekenen aan de klant. Omdat de voorraad bomen niet ineens snel toeneemt, zal die schaarste naar verwachting ook de komende jaren blijven. Handelaren vrezen daarom een prijsstijging voor haardhout van twintig procent in de komende jaren. "Je loopt dit niet zomaar in. We kunnen geen grote order plaatsen bij een bomenfabriek", zegt Tom Lekkerkerker, die samen met zijn vader in Bunnik een bedrijf in haardhout heeft.

Dure stammen

Ook Lekkerkerker moet nu vaak nee verkopen. "Dan zeggen teleurgestelde klanten dat het voor ons wel fijn zal zijn dat onze voorraad hout al bijna allemaal verkocht is, maar dat is toch echt niet zo." Zijn bedrijf in Bunnik moet de stammen voor hogere prijzen inkopen, dus de marge die hij verdient is lager dan normaal. "Daarbij zien we dat we soms tegen vaste klanten nee moeten verkopen. Daar hebben we niets aan."
Een ander aspect dat speelt in de regio rond Amersfoort is dat een aantal bedrijven de activiteiten heeft verlegd. Daardoor is het aanbod van haardhout terug gelopen. "Een paar grote jongens zijn gestopt met haardhout en dat merken wij meteen", zegt Bert van Ravenhorst.

Niet zo gezond

Er is ook kritiek op de houtkachels. "Als je er te dicht op staat ga je hoesten door de fijnstof in je longen", zegt een woordvoerder van het Longfonds in Amersfoort. "Er zijn 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte, van hen geven 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Dat zijn mensen die rond deze tijd echt een probleem hebben. Ze zijn kortademig, krijgen astma-aanvallen, kunnen nauwelijks hun huis uit, hebben bijna geen sociaal leven meer. Dat is meer dan iets een beetje vinden stinken. Op wat voor manier je ook stookt: er komt fijnstof vrij. En als die rommel in je longen komt, is dat slecht voor je gezondheid. Voor de stoker zelf, voor je kinderen en voor je buren."
Het RIVM in Bilthoven gaf al in eerdere studies aan dat houtrook als het regelmatig wordt ingeademd kankerverwekkend kan zijn, hoewel in een veel mindere mate dan bijvoorbeeld de rook van sigaretten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.