Restauratie Domkerk nadert einde: 'We zijn erg tevreden'

© Theo Kralt
UTRECHT - De laatste elementen van de Domkerk zijn teruggeplaatst en daarmee is bijna een einde gekomen aan de jarenlange restauratie van de kerk in Utrecht.
Het gaat om zogenaamde canthogels. Speciaal gemaakte werkjes die al aan de buitenkant van de kerk zaten en vervangen moesten worden. Ze zijn gemaakt van Terracotta. Het gaat om de bekroningen in schuine lijsten boven de vensters. Zij dienen als sieronderdelen en zijn kenmerkende gotische elementen van de Domkerk waar de vensters de balustrades ontmoeten.

Goede staat

"We zijn erg tevreden met dit deel van de restauratie", vertelt Theo Kralt, voorzitter van de Commissie Restauratie en Fondsenwerving Domkerk Utrecht. "We hebben een inventarisatie gemaakt van alle canthogels. Een groot deel was na 125 jaar nog in goede staat. Zo'n twintig canthogels die later vervangen waren door kunststeen worden nu wegens slijtage vervangen door canthogels, gebakken naar oud model in Terracotta."
We hopen in november of december klaar te zijn met deze fase.
Theo Kralt, Commissie Restauratie en Fondsenwerving Domkerk Utrecht
Wethouder Anke Klein onthulde vrijdag de eerste van deze gerestaureerde canthogels op grote hoogte aan de westzijde van de Domkerk. De canthogels worden de komende twee maanden nog geplaatst. "We hopen in november of december klaar te zijn met deze fase."

Eind 2024

De huidige Domkerk is voor het overgrote deel in de dertiende en tot en met een kwart van de zestiende eeuw gebouwd. De bouwers metselden de gotische kerk om de toenmalige romaanse kerk, die naarmate de bouw vorderde stukje bij beetje werd afgebroken.
Overigens staat de Domtoren aan de overkant van het Domplein nog wel in de steigers. De restauratie van de losse kerktoren duurt naar verwachting tot eind 2024.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.