Van Rossem Vertelt over die éne architect die (bijna) alle kerken ontwierp: Alfred Tepe

PROVINCIE UTRECHT - Wat hebben de Sint-Nicolaaskerk in Juthpaas, de Sint-Victorkerk in Benschop en de Rooms Katholieke kerk 'Heilig Hart van Jezus' in Vinkeveen gemeen? Ze zijn - met nog 65 andere kerken - allemaal halverwege de 19e eeuw ontworpen door architect Alfred Tepe. Maarten zoekt uit hoe je herkent wat een 'echte' Tepe is!

Tijd voor veel nieuwe kerken

Maarten over de grootste kerkenbouwer van de provincie Utrecht
Een architect die bijna 70 kerken ontwerpt in zijn leven, mag je best productief noemen. Vaak werden de kerken na het ontwerp ook nog eens razendsnel gebouwd. Dat was nodig omdat zo rond 1850 de Rooms Katholieke kerk zichzelf vernieuwde. De grondwet van Thorbecke (we snappen dat u die niet paraat heeft, maar daarin staat de scheiding van kerk en staat beschreven) zorgde voor een nieuwe organisatie, met nieuwe bisschoppen en daarme behoefte aan - veel - nieuwe kerken.
Belangrijke bouwwerken van Tepe in onze regio:
Begraafplaats Sint-Barbara, Utrecht
Sint-Nicolaaskerk, Jutphaas
Sint-Hiëronymus wees- en bejaardenhuis, Utrecht
Johannes de Doperkerk, Mijdrecht
O.L. Vrouwe ten Hemelopnemingkerk, Vianen
Michäelkerk, Schalkwijk
Sint-Martinuskerk, Hoogland
Cosmas en Damianuskerk, Abcoude

Terug naar de middeleeuwen

Mascha van Damme is architectuurhistoricus en neemt Maarten mee langs verschillende Tepe kerken in de regio. Ze legt Tepes ontwerpen uit: "Katholieken zochten voor hun nieuwe kerken naar een bouwstijl die niets te maken had met protestanten, niets met de reformatie en niets met de gouden eeuw. Zij zochten veel verder terug in het verleden naar waar de katholieken een bloeiperiode meemaakten en dat was in de middeleeuwen, in de tijd van de grote kathedralen."
"Het moest dus groot", concludeert Maarten, "maar hoe herken je dan een Tepe kerk?" Er blijken een aantal duidelijke kenmerken, leert historicus Van Damme ons: "De buitenkant is vaak sober en van baksteen en ze zijn rijzig en slank, met een hoog middenschip en spitsbogen. Dat Middeleeuwse bouwen had Tepe gewoon heel goed in de vingers". Met als laatste tip: "Je moet vaak echt even bedenken "dit is nieuwer dan je ziet"".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.