Bezoekers vergapen zich aan historische schepen in de haven van Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Onder een warm najaarszonnetje hebben bezoekers dit weekend een kijkje genomen in de haven van Wijk bij Duurstede. Daar lagen negentig historische opduwers, sleepboten en andere schepen aangemeerd.
De Lekkodagen worden gezien als een reünie voor schippers die een passie hebben voor oude boten. "Veel schippers kennen elkaar en keken dit jaar erg uit naar het evenement omdat het vorig jaar vanwege corona niet georganiseerd kon worden", vertelt organisator Wilfred ten Heuvel.
Een bonte verzameling van boten in de haven met op de achtergrond de molen van Wijk bij Duurstede.
Een bonte verzameling van boten in de haven met op de achtergrond de molen van Wijk bij Duurstede. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
De naam van het evenement doet vermoeden dat het verwijst naar de rivier de Lek, maar het zit net iets anders in elkaar. Lekko is een verbastering van de Engelse 'let go' wanneer het anker uit gaat. In 2006 werden de Lekkodagen voor het eerst georganiseerd. Sindsdien is het uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks duizenden mensen op af komen.

Stoomsleepboot

Dit jaar is het gemoedelijk druk in de haven. Mensen wandelen in groepjes over de steigers, stellen vragen aan de schippers en mogen met sommige boten ook een stukje meevaren. Een van die boten is de historische stoomsleepboot 'Jan de Sterke'. In 1913 werd het schip gebouwd en is nu in beheer van een stichting die het onderhoud op zich neemt.
Bezoekers stappen aan boord van stoomsleepboot Jan de Sterke.
Bezoekers stappen aan boord van stoomsleepboot Jan de Sterke. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Voor bezoekers die vandaag een eindje met de 'Jan de Sterke' meevaren is dit tochtje een hoogtepunt. Wie dat wil mag ook een kijkje nemen in de machinekamer waar de machinist de kolen op het vuur gooit om stoom te produceren. "Geweldig om dit mee te mogen maken met die ouderwetse schoorsteen op de boot en hoe die hele boot eruit ziet", zegt een van bezoekers die zijn kleinkind op schoot heeft.
Onder een warm najaarszonnetje glimmen de historische boten in de haven.
Onder een warm najaarszonnetje glimmen de historische boten in de haven. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Tot grote tevredenheid van de schipper. "Die jongen gaat ons vast overnemen want wij hebben ook het eeuwige leven niet." Gelukkig constateert hij dat er ook onder een nieuwe generatie interesse is in de historische boten. Zo wordt de historie levend gehouden van de schepen die in de eerste helft van de vorige eeuw op op de Hollandse wateren vaarden.
Lekkodagen in Wijk bij Duurstede
Lekkodagen in Wijk bij Duurstede © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.