Uitgaansavond én kermis in Utrecht rustig verlopen, wel inzet ME bij stadion Galgenwaard

© Politie Utrecht
UTRECHT - De eerste dag waarop mensen een coronatoegangsbewijs moeten tonen, heeft niet geleid tot problemen voor de boa's . "Het is rustig", zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP in Leusden. "Waar we op hadden gehoopt, is ook gebeurd. Hopelijk blijft het zo, maar so far, so good."
Ook in de Utrechtse binnenstad bleef het na afloop van de uitgaansavond rustig. "Het was druk op straat, omdat alle kroegen tegelijk dichtgingen, maar het verliep in een goede sfeer", aldus een woordvoerder van de gemeente. Op de kermis in het Griftpark, die vrijdagavond nog eindigde met hevige rellen, waren gisteravond ook geen incidenten. De extra veiligheidsmaatregelen, zoals extra beveiliging, meer licht en een vroege sluiting, hebben volgens de woordvoerder geholpen.

Galgenwaard

Bij Stadion Galgenwaard was het na afloop van de wedstrijd FC Utrecht tegen PEC Zwolle iets minder gezellig. De ME trad op nadat supporters van beide ploegen de confrontatie zochten. Al tijdens de wedstrijd was het onrustig rond het uitvak, waarbij bezoekers door een toegangsdeur braken. Over en weer werd er uitgedaagd en vlogen er bierbekers door de lucht.
De politie en stewards wisten in het stadion wel te voorkomen dat PEC-supporters verder uit hun vak braken. Na afloop van de wedstrijd zochten beide supportersgroepen elkaar buiten het stadion op en werd er met vuurwerk gegooid. De ME moest ingezet worden om de groepen te scheiden. Daarbij werden agenten bekogeld met allerlei voorwerpen, waaronder fietsen. Twee agenten in ME-dienst raakten daarbij lichtgewond en daarvan wordt volgens een woordvoerder van de politie aangifte gedaan. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Coronacheck

Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat kan bijvoorbeeld op vertoon van de coronacheck-app, maar daar waren op de eerste dag problemen mee vanwege een overbelaste server. Dit werd veroorzaakt door de drukte, maar ook door zogenoemde DdoS-aanvallen.
Door de problemen met de app ontstonden op diverse plekken flinke rijen voor horecagelegenheden én voor Stadion Galgenwaard. De boa's hebben niet extra hoeven optreden, aldus vakbondsvoorzitter Gerrits. "Al hebben ze vast hier en daar wel een oogje dichtgeknepen."

Niet gecontroleerd

De gemeente Utrecht is dat niet van plan bij één horecazaak in de stad waar "doelbewust niet werd gecontroleerd op de QR-code". De zaak, die niet met name werd genoemd, had dit ook al aangekondigd en handhavers van de gemeente stelden dit gisteravond ook daadwerkelijk vast. De gemeente bereidt nu maatregelen voor, "conform de landelijke lijn die het Veiligheidsberaad daarover heeft afgesproken".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.