Halsbandparkiet met knalgroene veren en vuurrode snavel rukt op: 'Het zijn er meer dan 12.000, denken we'

© Michael van Houwelingen/RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het lijkt wel een papegaai die in een pot verf is gevallen: de halsbandparkiet. Met zijn knalgroene veren en vuurrode snavel is het beestje bijna niet te missen. De vogels lijken al jaren in aantal toe te nemen. Daarom is het tijd voor een nieuwe telling, vindt Sovon Vogelonderzoek Nederland.
"De laatste keer dat we hebben geteld was in de winter van 2014", vertelt de Utrechtse Albert de Jong, van Sovon. "Toen waren het er net geen tienduizend. We denken dat het er inmiddels wel meer dan twaalfduizend zijn."
Maar hoe ga je te werk als je alle halsbandparkieten wilt tellen? "We tellen op de slaapplaatsen", vertelt De Jong. "Ze hebben namelijk gedeelde slaapplaatsen, vaak in bomen in de buurt bij water." Die kun je herkennen aan dat de parkieten er 's avonds in groepjes naartoe vliegen. "En aan de poepjes natuurlijk", aldus De Jong.

Ontsnapt uit de privécollectie

Het vogeltje is een exoot: het beestje komt oorspronkelijk niet voor in Nederland. Hoe is ie hier dan terecht gekomen? "Eind jaren 60 doken de eerste halsbandparkieten op in Amsterdam en Den Haag", zegt De Jong. "Waarschijnlijk zijn die vogels toen ontsnapt uit privécollecties van mensen."
Het kan ook zijn dat ze met een schip mee zijn gekomen uit India, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. "We weten het niet helemaal zeker. Maar de vogels wisten zich in ieder geval behoorlijk goed te vestigen in de Randstad. Vooral sinds de eeuwwisseling zijn ze behoorlijk in aantal toegenomen."
Dat heeft te maken met het feit dat Nederland steeds mildere winters kent. Het is daarom goed toeven in Nederland voor het vogeltje. Al helemaal in de steden, waar genoeg bomen met noten en zaden staan, en ze vaak ook nog worden bijgevoerd.
In onze provincie zitten ze vooral in de stad Utrecht en de dorpen daaromheen, zoals De Meern, Nieuwegein en De Bilt. Bekende slaapplekken zijn bijvoorbeeld de Rode Brug en de Billitonkade. Rond februari zal de uitkomst van de telling bekend worden gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.