Montfoort blij met gebiedsmanager, maar sceptisch: 'Ik moet het eerst nog maar zien'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
MONTFOORT - Er is onvoldoende samenwerking tussen de gemeente Montfoort en de inwoners en het 'wij-gevoel' in de gemeenschap brokkelt af. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek naar de leefbaarheid in het stadje.
"We moeten beter aansluiten bij de leefwereld van mensen in de buurt", zegt wethouder Yolan Koster Dreese (Progressief Akkoord). Vandaag presenteerde ze de resultaten van het onderzoek dat werd gehouden naar aanleiding van een steekincident begin dit jaar.
Montfoort onderneemt actie om de leefbaarheid in het stadje te verbeteren
Een statushouder uit Soedan stak toen uit het niets een meisje van 16 neer. Het meisje werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, zij moet een nier missen en haar lever is zwaarbeschadigd. Het steekincident was reden voor inwoners van Montfoort om de straat op te gaan en hun zorgen over de onveiligheid in hun gemeente aan te kaarten.

Onvrede

De demonstratie kwam niet uit de lucht vallen, want er al was al veel langer onvrede onder de inwoners. Over jongerenoverlast op straat, sociale samenhang en verloedering. Daarnaast waren veel mensen verbolgen over het feit dat statushouders en probleemgezinnen makkelijker een sociale huurwoning lijken te krijgen dan mensen die al heel lang op de wachtlijst staan.
"Ze krijgen gewoon niks, en dat vind ik verschrikkelijk", vertelt een vrouw op straat. Zij woont in de wijk Keizerrijk waar de problemen het grootst zijn. "Ik begrijp dat die mensen ook allemaal een woning nodig hebben, maar als er een huis leegkomt dan krijgen zíj dat meteen. En daar worden mensen boos van."
"De huurwoningen gaan vaak naar Syriërs en dan krijg je toch een beetje armoede", zegt een man die voorbij rijdt.

Gebiedsmanager

De gemeente stelt nu een 'gebiedsmanager' aan bij wie bewoners van de wijk met hun gevoelens van onvrede terecht kunnen. Wethouder Yolan Koster: "Dat is iemand die daar zeer regelmatig is, die mensen kunnen aanschieten en die zorgt dat we sneller antwoorden op vragen."
Veel angst is er, zeker na het steekincident van januari, dat het nog eens uit de hand loopt. De gemeente belooft daarom statushouders die geplaatst worden beter te begeleiden. "Vluchtelingenwerk gaat ervoor zorgen dat zo iemand, bijvoorbeeld met een oorlogstrauma, veel eerder bij een arts in beeld komt."

Vinger aan de pols

In de wijk Keizerrijk wordt de komst van de gebiedsmanager in ieder geval met enthousiasme onthaald. "Hartstikke goed, extra ogen en oren, en hulp, is erg welkom", zegt een wijkbewoner.
"Dat er een gebiedsmanager is aangesteld, zien we als een goede stap om op de ingeslagen weg van meer verbinding zoeken en samen optrekken door te gaan", laat inwoner Peter de Graaff weten. Hij was één van de initiatiefnemers van de demonstratie in januari en nauw betrokken bij het onderzoek.
"We zien en merken al dat er actie is ondernomen en dat de problemen worden aangepakt. We snappen ook dat niet alles in één keer kan worden opgelost. We zijn daarom heel benieuwd naar de verdere uitwerking en de stappen die worden gezet."
De inwoners blijven de inspanningen van de gemeente dus op de voet volgen. "Ik blijf sceptisch", zegt een wijkbewoner van het eerste uur. "Ik moet het eerst nog maar eens zien. Ik woon hier al zo lang en heb al zoveel zien gebeuren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.