Aangifte tegen Houtense 'nazibeurs' vanwege verkoop nazispullen

© BNNVARA
HOUTEN - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Joods Overleg (CJO) gaan aangifte doen tegen de organisator van een 'nazibeurs' in Houten. Dat is gebeurd na een uitzending van het tv-programma Kassa waarin beelden te zien waren van de Militariabeurs.
Op de beurs waren veel nazivoorwerpen te koop, waaronder dolken met hakenkruizen en SS-leuzen, SS-insignes, bustes van Adolf Hitler en Duitse eremedailles met hakenkruis. Ook was er een gedragen Jodenster te koop voor 2500 euro, met daarbij een boekje waarin persoonsgegevens van de draagster stonden.
CJO-voorzitter Ronny Naftaniel noemt de beurs tegenover Kassa "walgelijk" en ziet het als een verheerlijking van het nazi-gedachtegoed. Volgens de twee organisaties CIDI en CJO zet de Militariabeurs met het verkopen van de spullen aan tot haat en geweld.
Organisator Gaston Vrolings ontkent die aanklacht en stelt tegenover het programma dat de beurs een educatief doel heeft en er niets ontoelaatbaars plaatsvindt. Bezoekers zouden volgens hem geen sympathisanten van het nazi-gedachtegoed hebben. "Al veertig jaar bestaan deze beurzen en het zijn doodgewone verzamelaars die de beurs bezoeken", zegt hij tegen Kassa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.