Peter R. de Vries overleden: 'Slachtoffer van groot onrecht'

© ANP
AMSTERDAM - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden. Dat laat zijn zoon weten. De Vries werd vorige week op straat neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij was 64 jaar en gold decennia lang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek.
Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich er afgelopen week over dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan T. wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. De in Vianen geboren T. is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.

Adviseur kroongetuige Nabil B.

In Marengo is Utrechter Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.
Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. De moorden - zeker die op Wiersum - brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo hoe dan ook een ongekende dynamiek.
Advocaat Weski noemt het overlijden van Peter R. de Vries "een verlies van een leven dat ook door mijn kantoor diep wordt betreurd". Het advocatenkantoor Ficq & Partners Advocaten dat ook verdachten in de zaak bijstaat laat weten "met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden". "Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden en wij wensen hen alle kracht en sterkte om dit grote verlies te verwerken", staat in een verklaring.

RTL Boulevard

De Vries liep op dinsdagavond 6 juli na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd in de Lange Leidschedwarsstraat onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Afgelopen week zijn bij RTL Boulevard bedreigingen ontvangen, waarna in het weekend twee uitzendingen werden geschrapt. De opnames van het dagelijkse programma zijn verplaatst naar het Mediapark in Hilversum, dat vanaf vandaag als 'veiligheidsrisicogebied' geldt.
De politie arresteerde kort na de aanslag op De Vries drie verdachten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd.

Munitie

De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag. Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is heengezonden.
De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging.

Baarnse moordzaak

Peter R. de Vries bracht als misdaadverslaggever onder meer een dubbele moord in Baarn aan het licht door te blijven zoeken naar aanwijzingen over het echtpaar Hans en Ria Müller. Die waren in 1999 plotseling verdwenen. De Vries ging zich in 2003 met de zaak bezighouden en ontdekte dat verklaringen van Paul de R., de man die op hun huis paste en hun geld beheerde, niet klopten.
Met zijn tv-uitzendingen kreeg De Vries de politie zover dat er eindelijk een onderzoek werd ingesteld. De lichamen werden gevonden op het terrein van de Baarnse kinderboerderij Canton waar De R. beheerder was. De R. werd veroordeeld tot zestien jaar cel en tbs. Hij zit nog altijd vast. De politie bood Peter R. de Vries na de oplossing van de moordzaak excuses aan voor het feit dat hij de door hem gemaakte tv-opnames had moeten inleveren bij het Openbaar Ministerie.

'Groot onrecht'

Premier Mark Rutte roemt De Vries in een reactie op zijn overlijden als "altijd toegewijd, vasthoudend, voor niets en niemand bang. Altijd op zoek naar de waarheid en op de bres voor gerechtigheid. En daarom des te dramatischer dat hij nu zelf slachtoffer is geworden van een groot onrecht."
Volgens de minister-president die vorige week al sprak van 'een aanslag op de vrije journalistiek' is Nederland verplicht om ervoor te zorgen dat het recht zijn beloop krijgt. "Dit mogen en zullen we in Nederland nooit tolereren. We zullen alles op alles zetten om de misdaad met alle mogelijke middelen te bestrijden. Deze laffe daad mag niet onbestraft blijven," aldus Rutte

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.