Twaalf jaar cel voor aanval met hakbijl op ex-vrouw

© Michiel van Beers
HOUTEN/BILTHOVEN - Een 56-jarige man uit Bilthoven moet twaalf jaar de gevangenis in. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat hij in oktober zijn ex-vrouw heeft geprobeerd te doden met een hakbijl. Dat gebeurde op een fietspad in Houten tussen haar huis en de school van hun dochter, waar hij haar had opgewacht.
Volgens het slachtoffer dook de gemaskerde man op toen ze voorbij fietste. Hij zei: "Je gaat eraan", pakte een bijl uit zijn tas en begon op haar in te slaan. De vrouw liep onder meer hoofdwonden en een schedelbreuk op. Ook brak ze haar arm.

Littekens

De rechtbank schrijft in het vonnis dat de vrouw het overleefde omdat er op tijd hulp kwam. Ze hield aan de aanval onder meer forse littekens in haar gezicht over. Meerdere mensen zagen de brute aanval gebeuren. De Bilthovenaar werd na een achtervolging in de boeien geslagen, nadat een getuige zijn kenteken had genoteerd.
Zijn raadsman Willem Jan Ausma pleitte voor een lagere straf omdat zijn cliënt in een opwelling van woede zou hebben gehandeld en niet de intentie zou hebben gehad dat om de vrouw te doden. Bovendien heeft de Bilthovenaar voor de mishandeling spijt betuigd en berouw getoond.

Gedrag

De rechtbank oordeelt dat uit zijn gedrag valt af te leiden dat hij wel degelijk de bedoeling had zijn ex dodelijk te verwonden. Tenslotte had hij haar een half uur lang in vermomming staan opwachten, met een bijl die hij pas tevoorschijn haalde toen hij bij het slachtoffer was.
De celstraf is even hoog als het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist. Ook moet de Bilthovenaar zijn ex een schadevergoeding van 22.710 euro betalen. De bijl is in beslag genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.