Huizenmarkt drijft woningzoekers tot wanhoop: Daan en Nadja hopen met flyeractie huis te vinden

UTRECHT - De woningnood in Utrecht is inmiddels zo hoog dat woningzoekenden steeds creatiever worden in manieren om een woning te vinden. Ook Daan Looij en zijn vriendin Nadja (beide 25) zijn het station van makelaarssites en het rondvragen in het eigen netwerk al lang gepasseerd.
Daarom grijpen ze naar zwaarder geschut: een flyeractie. In totaal deelde het stel zo'n tweehonderd flyers uit met de vraag of mensen die gaan verhuizen hun aan willen bevelen bij de verhuurder. Op die manier maken Daan en Nadja meer kans op een woning, hopen ze.

Boer met kiespijn

Het is niet bepaald hun eerste poging om een woning aan de haak te slaan. "Eigenlijk kan ik beter vertellen wat we nog niet hebben geprobeerd", lacht Looij als een boer met kiespijn. "Algemene verhuursites, makelaars, projectontwikkelaars benaderen; noem het maar op."
Inmiddels staat het stel op het punt om een aanhuurmakelaar in de arm te nemen. "Maar dat punt wil je zo ver mogelijk voor je uit schuiven, want dat kost je al snel een volle maand huur aan commissie."
De situatie van Daan en Nadja staat niet op zichzelf. De vraag naar huizen in Utrecht rijst al jaren de pan uit. Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde afgelopen maandag een rapport waaruit blijkt dat de provincie kampt met een woningtekort van 4,5 procent.
Vanwege grote krapte op de markt daalt het aantal hypotheekaanvragen. Ondertussen stijgen de bedragen die worden aangevraagd flink en is overbieden inmiddels de norm.

Erg onpersoonlijk

Ook in de huursector is het woningtekort goed voelbaar. In het afgelopen jaar stegen de huurprijzen van woonhuizen met 4,1 procent en van appartementen met 7,1 procent. Eind 2020 betaalde een huurder in Utrecht 14,35 euro per vierkante meter. Dat is 10,9 procent meer dan het jaar daarvoor.
Doordat er zoveel geïnteresseerden zijn kunnen verhuurders alles vragen wat ze willen, volgens Looij. Soms eisen ze bijvoorbeeld dat je vier keer de maandhuur verdient. "Dat betekent dat je voor een appartement voor twee personen al snel 4.500 euro moet verdienen. Dat hebben starters gewoon niet."
Bovendien is het zoeken van huurders of kopers voor een woning erg onpersoonlijk. "Je moet vaak digitaal allerlei documenten inleveren om te kijken of je in aanmerking komt", aldus Looij. "Het lastige daarvan is dat Nadja Deens is, en dus niet alle benodigde documenten, zoals een UWV-verklaring, kan aanvragen."

Tijdelijke woning

Het eerste flyeroffensief, in de wijk Pijlsweerd leverde ongeveer vijf reacties op. "Mensen die de flyer kregen moeten natuurlijk maar net gaan verhuizen en zin hebben om ons mee te helpen. Maar dit is wel ongeveer de hoeveelheid reacties die we verwachtten."
Of er nog een nieuwe flyeractie komt weet Looij nog niet. "Inmiddels zijn we ook aan het kijken naar tijdelijke woningen. Mijn vriendin heeft voorlopig nog geen baan omdat ze haar laatste jaar studie nog moet afmaken. En het inkomen dat nodig is voor een vaste huurwoning kan ik niet ophoesten. Als we iets tijdelijk kunnen vinden dan zoeken we vanuit daar verder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.