Boeren protesteren opnieuw tegen stikstofbeleid: 'Wij zijn niet de enige uitstoter en doen al heel veel duurzaam'

PROVINCIE UTRECHT - Boze boeren zijn vanochtend weer op de trekker gestapt om te gaan demonstreren in Den Haag en andere steden. Nog steeds vinden ze dat zij te veel de rekening van de stikstofcrisis krijgen toegeschoven. Ook vrezen ze dat de ruimte voor boerenbedrijven de komende jaren fors zal worden ingeperkt.
De demonstraties zijn georganiseerd door Farmers Defence Force (FDF) en Agractie. De afdeling Flevoland van die laatste club heeft zich teruggetrokken in verband met de aanslag op Peter R. de Vries.
De acties zijn het vervolg op de boerenprotesten van 2019. Toen stapten boeren ook al massaal op de trekker uit ongenoegen over het stikstofbeleid.
Het kabinet wil de komende jaren de stikstofuitstoot sterk verminderen. Een belangrijke reden daarvoor is de jarenlange achteruitgang van beschermde natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstofverbindingen. Het gaat dan om ammoniak, dat vooral afkomstig is van de landbouwsector, en om stikstofoxiden, afkomstig van wegverkeer en industrie.
Boeren protesteren weer tegen stikstofbeleid
Alle sectoren moeten aan de vermindering van de uitstoot bijdragen, maar de actievoerende boeren vrezen dat zij onevenredig hard geraakt zullen worden.

Wel of niet demonstreren?

Willeke Peek en haar man Robert uit Wilnis steunen het protest. Samen hebben ze een bedrijf met 175 koeien. "De noodzaak om onze stem te laten horen is er zeker. Het blijft maar hangen in het stikstofverhaal. Maar boeren zijn niet de enige uitstoter. En we doen al heel veel om duurzaam te boeren."
Jaco de Groot uit Kamerik gaat niet demonstreren. Hij heeft in maart het bedrijf van zijn vader overgenomen en is nu de vijfde generatie boer. Jaco boert biologisch. Hij heeft melkvee, schapen, kippen en een dagopvang voor dementerenden. Jaco is ook erg actief in het in stand houden van de natuur voor de weidevogels.
"Ik zie de noodzaak van nu demonstreren niet in, ik ga maaien vandaag", zegt de Kameriker. Er zijn volgens hem geen concrete plannen om nu boos op te worden. "Ik word moe van alle negativiteit rondom het boeren. Ik snap heus dat anderen willen strijden, maar ik wil denken in oplossingen."

Woede om adviesrapport

De woede van veel boeren richt zich nu onder meer op een adviesrapport van hoogleraar Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman. Zij stellen voor om op korte termijn gerichte maatregelen te nemen om de uitstoot van de landbouw te verminderen op de plaatsen waar die het meeste effect heeft op de natuur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.