Utrechter moet stoppen met negatieve vlogs over moskee Overvecht

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een vloggende bezoeker van de Imam Maalik moskee in de Utrechtse wijk Overvecht moet stoppen met negatieve publicaties over de moskee. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten in kort geding.
De Utrechter uitte in 2019 en 2020 ernstige beschuldigingen over corruptie en financieel wanbeheer bij de Stichting Moslimjongeren, waar de moskee onder valt. Hij deed dat op zijn YouTube-kanaal met zo'n 12.500 volgers. Volgens de stichting klopt er helemaal niks van zijn beschuldigingen.
Gesprekken met het bestuur hielpen niet en leidden tot nieuwe conflicten. Zo werden de man en zijn neef na een overleg de moskee uitgezet. Volgens de stichting bedreigden ze (voormalige) bestuursleden van de stichting. Ook zou de vlogger onder meer een camera van de moskee hebben vernield. Hij kreeg daarop een toegangsverbod voor onbepaalde tijd.
De man kwam daarop met een nieuwe reeks negatieve vlogs. Het bestuur legde opnieuw een toegangsverbod op, maar nu voor de duur van een jaar. Ook stapte de stichting naar de voorzieningenrechter.

Bedreigingen

Als gevolg van de vlogs reageren kijkers met bedreigingen naar de moskee zoals: "We kunnen allemaal wapens regelen (...) ik blijf jullie moeders terroriseren". De man gebruikte in zijn vlogs onder andere het woord corrupt, terwijl hij op zitting aangaf niet te weten wat dat woord betekent.
De man mag volgens de rechter openbaar kritisch zijn en zijn mening uiten, maar de beschuldigingen moeten wel gefundeerd zijn en dat heeft hij nagelaten. De man bekleedt naar eigen zeggen een belangrijke maatschappelijke positie in de wijk. "Juist van zo iemand mag worden verwacht dat hij zorgvuldig is", oordeelt de voorzieningenrechter.
De voorzieningenrechter verbiedt de Utrechter om zich een jaar lang negatief uit te laten over het bestuur en de vrijwilligers van de stichting en de moskee. Doet hij dat wel dan moet hij een dwangsom van 1000 euro per keer betalen.

Vlogs hoeven niet offline gehaald te worden

Een locatieverbod wordt niet opgelegd, mede omdat de stichting niet concreet was over dat verbod. Ook hoeft de man de vlogs niet te verwijderen. Omdat er sprake is van een kort geding, met dus een spoedeisend karakter, is er onvoldoende ruimte voor die eis. Het staat de stichting wel vrij om zelf het toegangsverbod tot de moskee te handhaven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.