GGD prikt in de wijk, testlocatie Amersfoort verhuist en 14 miljoen prikken gezet

© Robin Utrecht, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden tegen het coronavirus, wordt het leven stukje bij beetje weer wat normaler. De ziekenhuiscijfers dalen en veel evenementen gaan weer door. En natuurlijk kijken veel mensen uit naar zaterdag, als Nederland eindelijk echt van het slot gaat. Maar we zijn er natuurlijk nog niet en op corona-gebied is nog altijd genoeg te melden. Dat doen we hier, in ons dagelijkse overzicht: corona vandaag.

GGD trekt de wijk in om vaccinatiegraad op te krikken

GGD regio Utrecht gaat vanaf vandaag de Utrechtse wijken in om de vaccinatiegraad daar op te krikken. De stap is een onderdeel van fijnmazig vaccineren, waarbij inwoners uit deze wijken dichtbij en zonder afspraak gevaccineerd kunnen worden. Het hoe en waarom van dit fijnmazig vaccineren lees je hier.
GGD trekt de wijk in om vaccinatiegraad op te krikken

Testlocatie in Amersfoort verhuist naar Hardwareweg

In Amersfoort opent de GGD aanstaande woensdag een nieuwe testlocatie aan de Hardwareweg. De nieuwe locatie komt in plaats van de huidige testlocatie in de Rijtuigenloods aan het Piet Mondriaanplein.
De Amersfoortse vaccinatielocatie blijft wel gevestigd aan het Piet Mondriaanplein. Dat is in een ander deel van de Rijtuigenloods.

VWS doneert 2 miljoen zelftesten aan Armoedefonds en Voedselbank

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doneert met ingang van vandaag twee miljoen coronazelftesten aan het Armoedefonds en Voedselbank NL.
De testen worden verspreid via elf distributiepunten van Voedselbank NL en nog een distributiepunt van de Stichting Armoedefonds. Van daaruit gaan ze naar met name de minima. Het ministerie hoopt zo de testbereidheid van ook deze mensen te vergroten.

Meer doden na ongevallen door minder opnamen op ic

Van de 80.000 mensen die in 2020 na een ongeval in het ziekenhuis werden opgenomen, zijn er circa 400 meer overleden dan in 2018 en 2019. Het aantal sterfgevallen steeg van 2,4 naar 2,9 procent, melden de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR). Onderzoeksleider Michel Wouters neemt aan dat dit komt doordat er, als gevolg van de coronacrisis, minder mensen met mild tot ernstig hersenletsel op de intensive care zijn opgenomen.

'Peuters tijdens eerste lockdown vaker hardhandig bejegend'

Ouders van peuters hebben hun kind tijdens de eerste coronalockdown vaker hardhandig bejegend dan anders. Dat staat in een publicatie van gedragswetenschappers van de Radboud Universiteit, het Erasmus MC en de VU Amsterdam.
Vooral hardhandige fysieke terechtwijzing (bijvoorbeeld door elkaar schudden) en verbale agressie (bijvoorbeeld uitschelden) kwamen vaker voor, zagen de onderzoekers bij een groep van tweehonderd ouders van een kind van 3 jaar. De moeders en vaders rapporteerden zelf. Hun gegevens werden vergeleken met die van een groep van ruim duizend vergelijkbare ouders die al voor de coronacrisis meewerkten aan gedragsonderzoek.
De onderzoekers zeggen dat bevindingen als deze moeten worden meegenomen in besluiten over bijvoorbeeld het sluiten van scholen en over ondersteuning van kwetsbare gezinnen in een dergelijke situatie.

'Meerderheid mensen probeerde fit te blijven tijdens pandemie'

De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.
Omdat bijvoorbeeld de sportscholen een tijd dicht waren, zijn mensen op zoek gegaan naar manieren om toch te blijven bewegen. Van de mensen die actief bleven, geeft 86 procent aan te zijn gaan wandelen en 55 procent is gaan fietsen. Onder jongere mensen zijn vooral hardlopen en skeeleren populair.

Cijfers

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is het aantal ernstig zieke coronapatiënten afgenomen tot 197. Voor het weekend lagen nog 218 mensen op de ic met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Ook op verpleegafdelingen zet de dalende trend door, zo maken de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) duidelijk. Daar lagen maandag nog 294 coronapatiënten. Vrijdag waren het er nog 315. Met de afnames in het weekend komt het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen uit op 491.

Prikken

Nederland heeft inmiddels 14 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet, maakte minister Hugo de Jonge vandaag bekend. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties.
De 13 miljoenste prik was vijf dagen geleden, de 12 miljoenste prik vier dagen daarvoor. De stijging betekent dat er zo'n 200.000 mensen per dag worden gevaccineerd.

Helft ouders 12- tot en met 17-jarigen wil kind laten vaccineren

De helft (53 procent) van de ouders wil hun kind van 12 tot en met 17 jaar laten vaccineren tegen corona wanneer de Gezondheidsraad het adviseert. Een derde (34 procent) ziet zo'n vaccinatie niet zitten, zo meldt EenVandaag na onderzoek onder 1500 ouders met een kind in die leeftijdsgroep. De Gezondheidsraad adviseerde eerder al om kinderen van 12 tot en met 17 jaar met een hoog medisch risico te vaccineren. Een advies over het inenten van gezonde kinderen in die leeftijdsgroep wordt begin juli verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.