Bijlesbureaus nauwelijks drukker ondanks corona-achterstand scholieren

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Veel kinderen hebben achterstanden op school opgelopen tijdens de coronaperiode. Scholen zijn daarom druk bezig met opzetten van extra lesprogramma's om leerlingen bij te scholen die vanwege corona achterstanden hebben opgelopen. Maar tegelijkertijd blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht dat veel bijles-bureaus het juist heel rustig hebben. "Er worden wel eens wat bijlessen geboekt, maar het zijn er heel weinig."
"Het herstelt zich licht, maar het is nog steeds niet zoals het vroeger was", zegt Jamie Schuller, mede-eigenaar van 'Bijles Aan Huis', één van de grotere bijscholingsorganisaties in Midden-Nederland. Aan het begin van de coronacrisis daalde het aantal scholieren dat blijles kreeg bij zijn bureau heel snel. Nu de eerste versoepelingen zijn doorgevoerd en de scholen de deuren weer gaan openen, verwachten docenten dat ook de bijlessen weer zouden opstarten. Maar een golf van aanmeldingen blijft tot nu toe uit, terwijl de verwachting is dat veel leerlingen achterstanden hebben opgelopen.
Intussen hebben veel scholen al wel een duidelijke opdracht vanuit Den Haag: breng voor de zomer de achterstanden in kaart en maak plannen waarmee die ingelopen moeten worden. Het kabinet pompt de komende jaren eenmalig 8,5 miljard euro in het onderwijs om corona-achterstanden in te halen. Binnen een jaar moeten dan wel de meeste achterstanden zijn ingelopen.
Een aantal onderwijsinstellingen heeft in een eerste reactie al gezegd dat daarvoor alle zeilen bijgezet moeten worden. Maar bijles-instituten staan voorlopig nog buiten spel, zo blijkt uit een rondgang onder grotere en kleinere bijlesinstituten die actief zijn in Midden-Nederland.

Prijs verschilt

Wie nagaat hoe hoog de kosten zijn van bijlessen, ziet grote verschillen. Zo zijn er bureaus die bijlessen aanbieden voor net iets minder dan twintig euro per uur, maar er zijn ook instituten, waarbij de rekening begint bij bijna vijftig euro per uur, met een verplichte afname van dertig lesuren. Wie meer lesuren afneemt, betaalt een iets lagere prijs. "Iedereen moet zijn geld natuurlijk besteden aan dingen die het belangrijkst zijn", zegt Hans Maaskant van Huiswerkinstituut Hoogland, "Over het algemeen denk ik dat een gemiddelde Nederlander bijles voor één leerling wel zou moeten kunnen betalen".
Je heb eigenlijk onvoldoendes nodig om ouders en leerlingen wakker te schudden
Hans Maaskant
'Bijles Aan Huis' onderzocht waarom klanten die hun kind aan het begin van de coronacrisis uit het bijlesprogramma haalden, de afgelopen tijd nog geen aanstalten maakten om weer met bijlessen te beginnen. "Letterlijk tachtig procent zegt: toetsen gingen niet door, scholen waren dicht of dat soort reacties", zegt mede-eigenaar Jamie Schuller. "Je zou beter verwachten van ouders, want in principe leer je niet voor je toets maar voor de lange termijn."

Strengere beoordelingen

Ook Hans Maaskant van Huiswerkinstituut Hoogland, die leerlingen bedient uit onder meer Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen, ziet dat ouders zich nog niet bewust zijn van hoe groot de leerachterstanden bij hun kind is. "Veel kinderen zijn overgegaan in het afgelopen jaar, er zijn nauwelijks onvoldoendes uitgedeeld." Jamie Schuller verwacht dat dit verandert na de zomer. Zodra scholen weer klassikaal onderwijs geven, zullen de beoordelingen strenger worden. "Dan zullen er flink wat onvoldoendes gaan vallen. Dan, zo is onze ervaring, worden ouders pas wakker. Je heb eigenlijk onvoldoendes nodig om ouders en leerlingen wakker te schudden. En dat is problematisch, want het laat zien dat ouders niet door de korte termijn heen kunnen kijken".
Ook andere bureau's voor huiswerkbegeleiding en bijlessen in onze regio verwachten dat er een omslag zal komen wanneer klassikaal lesgeven opnieuw de norm is en scholen op het gebied van cijfers en examens niet meer zo mild zijn als het afgelopen jaar.
Bijles Aan Huis bouwde vlak voordat corona uitbrak een eigen online-lesplatform. "Maar we zien dat veel mensen nu de voorkeur geven aan bijles die echt aan huis gegeven wordt", zegt Jamie Schuller. "Alleen durft nog niet iedereen het aan, die bijles aan huis en daardoor haken mensen af."
Ook andere bureau's voorzien dat er in het najaar, als de eerste slechte rapporten op de mat ploffen, er alsnog een toeloop komt aan leerlingen die bijgespijkerd moeten worden. "Ik denk dat je dat niet dit jaar weer gedaan zou kunnen krijgen", zegt Hans Maaskant van Huiswerkinstituut Hoogland. "Alle achterstanden inlopen is iets dat je over het volgende schooljaar heen zou moeten tillen."
Hij ziet aankomen dat de eisen van wat een kind aan het einde van een schooljaar geleerd moet hebben, het komende jaar onder druk zullen staan. "Het is geen mooie verhaal, maar we zullen een tussenoplossing moeten hebben voor leerlingen die het niet allemaal meegekregen hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.