Als vliegtuigje Charly speurt naar natuurbranden, dan weet je: het is gevaarlijk droog

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vliegtuigje Charly patrouilleert met een waarnemer van de brandweer boven Midden-Nederland. Bij een melding kan een eventuele natuurbrand zo snel mogelijk worden ingedamd. Charly waakt jaarlijks over de Utrechtse natuur. Vorig jaar gingen we op pad met een van de spotters van de brandweer.
In de provincie Utrecht is nu sprake van een verhoogd risico op natuurbranden door de droogte en warmte. Daarom is fase 2 van kracht. Handhavers en natuurbeheerders controleren extra en de brandweer waarschuwt recreanten dat ze extra goed moeten opletten.
Geen sigarettenpeuken of glas weggooien dus, want die kunnen brand veroorzaken. Ook de auto parkeren in een berm met gras is uit den boze, want door de hete katalysator kan het gras in brand vliegen. Verder zijn in veel gemeenten open vuur en barbecueën in de natuur verboden als er sprake is van verhoogd risico op natuurbranden.
Fase 2 geldt overval, behalve in het noorden van het land, Noord-Brabant en Zeeland. Er zijn deze week her en der in het land al een aantal heidebrandjes geweest. In onze provincie is de afgelopen dagen nog geen brand ontdekt, laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.