Spectaculaire ontdekking in Doorn: oudste karnmolen van Nederland opgegraven

DOORN - Bij een archeologische opgraving tussen Driebergen en Doorn is een spectaculaire vondst gedaan. In een kuil zijn stukken van een houten constructie gevonden die volgens experts afkomstig zijn van de oudste karnmolen van Nederland, aangedreven door hondenkracht.
De vindplaats.
De vindplaats. © Gemeente Utrechtse Heuvelrug
De opgraving was op het terrein dat van origine behoorde tot buitenplaats Oudeweg, naast het gelijknamige landhuis aan de Driebergsetraatweg. Het gaat om onderdelen van een tredmolen die in beweging werd gezet door één of meerdere honden en waar met een systeem van bewegende onderdelen de stootstok in een karnton werd aangestuurd.
Ook van de karnton zelf zijn fragmenten gevonden. Op basis van de jaarringen van het hout denken specialisten dat de boom waarvan de molen is gemaakt tussen 1367 en 1382 gekapt moet zijn. Dit maakt deze 'hondenmolen' of 'hondenkarn' circa vierhonderd jaar ouder dan de oudst bekende exemplaren.
Naast de hondenmolen zijn op het terrein resten uit de ijzertijd en de vroege middeleeuwen gevonden en werden de funderingspalen van een boerderij met bijgebouw uit de twaalfde of dertiende eeuw blootgelegd.
Een van de opgegraven fragmenten.
Een van de opgegraven fragmenten. © Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Wethouder Rob Jorg van Utrechtse Heuvelrug: "Steeds weer weet het archeologisch erfgoed in onze gemeente te verrassen. Omdat we elke keer nieuwe ontdekkingen doen over de bewonings- en gebruiksgeschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug, hechten we grote waarde aan ons archeologisch erfgoed. Het bodemarchief is kwetsbaar en de gemeente zet dan ook allereerst in op duurzaam behoud van deze archeologische bodemschatten, maar ook op kwalitatief goed archeologisch onderzoek bij graafwerkzaamheden."
De ontdekkingen zijn in beeld gebracht in de tweede aflevering van de YouTube-serie Graven in het Groen. Gemeente-archeoloog Peter Weterings gaat op bezoek bij de archeologen, praat met de houtspecialist en neemt een kijkje in het restauratieatelier waar het hout uit Doorn geconserveerd wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.