Visdeurbel gaat offline maar niet getreurd: hij komt volgend jaar terug

UTRECHT - Het vissenmigratieseizoen in Utrecht zit erop en dat betekent dat ook de veelbesproken visdeurbel overbodig is geworden. Vandaag wordt 's werelds eerste deurbel voor vissen daarom weer offline gehaald. Uiteindelijk is er bij twee miljoen digitale bezoekjes meer dan 100.000 keer op de bel gedrukt. En vanwege dat grote succes keert de bel volgend jaar terug, laat de gemeente vandaag weten.
Eind maart klonk het nog als een 1 aprilgrap. Maar niets was minder waar: een Utrechtse sluis kreeg een deurbel om de vissentrek tijdens het paarseizoen te bevorderen. Via visdeurbel.nl kon iedereen onderwater meekijken bij de Weerdsluis. Was daarop een vis te zien, dan mocht de bezoeker op de digitale deurbel klikken. Vervolgens kreeg de sluiswachter een seintje en kon de sluis open. Voor vissen werd het daardoor makkelijker om een goed plekje te vinden om hun eitjes te leggen.
Eerder vroegen wij al wat dat vele aanbellen betekent voor de sluiswachter:
Rashied is sluiswachter en merkt dat mensen de visdeurbel weten te vinden.

'Je móet eigenlijk wel meedoen'

Stadsecoloog Mark van Heukelum kwam met het idee en is razend enthousiast over het succes. "Ik merkte dat de bel mensen bleef trekken. Het is heel tof om te zien dat Utrecht de visdeurbel omarmd heeft."
De stadsecoloog is naar eigen zeggen altijd bezig mensen bij de natuur te betrekken. Dat is geen makkelijke opgave, weet hij ondertussen. Maar de visdeurbel laat zien hoe het wel moet, vindt de ecoloog. "We hebben het heel dichtbij kunnen brengen. En je zit zelf aan de knoppen. Je móet eigenlijk wel meedoen."
Bezoekers van de site konden hun waarneming ook fotograferen.
Bezoekers van de site konden hun waarneming ook fotograferen. © Visdeurbel.nl
Bovendien is er een completer beeld ontstaan over wat er allemaal rondzwemt in de Utrechtse wateren. Zo zijn onder andere de brasem, winde en paling gesignaleerd. "We weten nu dat Utrecht een belangrijk verkeerspunt is voor vissen: een grote groep maakt gebruik van deze route om naar hun voortplantingsgebied te komen."
Bovendien zeggen de gespotte vissen ook wat over de kwaliteit van hun leefomgeving, legt Mark uit. "Zo zaten er grote en volwassen vissen bij. Die zorgen voor veel nageslacht." Ook de waarneming van snoeken is goed nieuws volgens de ecoloog. "Die zitten in helder en schoner water."

Vissenbingo

Wat er precies in de grachten rondzwemt, wordt de komende tijd nog geanalyseerd, zegt stadsecoloog Anne Nijs. Ze laat weten dat het de bedoeling is dat de resultaten uiteindelijk openbaar toegankelijk zijn.
Ondertussen fantaseert ze al over hoe de bel er volgend jaar uit komt te zien. Want dat hij terugkomt, is zeker. Wel hoopt ze het systeem te optimaliseren zodat er nog meer vissen worden gezien en geholpen. "En misschien komt er wel een vissenbingo! Je kunt zo veel leuke dingen bedenken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.