Beatrix steekt handen uit de mouwen in Maartensdijk: 'Ze is heel vriendelijk en toegankelijk'

© RTV Utrecht / Peter Huting
MAARTENSDIJK - Prinses Beatrix heeft vanochtend meegedaan met de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet. Ze hielp mee met het onderhoud van de tuin van het Thomashuis in Maartensdijk, een woonvoorziening voor mensen met een beperking.
Terwijl de massaal aanwezige pers fotografeert en filmt, grijpt de 83-jarige prinses met stevige tuinhandschoenen om haar handen direct in de tuinaarde. Na dat korte persmoment vertrekt Beatrix naar een andere plek in de tuin, waar ze in alle rust zonder media haar vrijwilligerswerk kan doen.
Prinses Beatrix op bezoek in Maartensdijk
In het Thomashuis wonen tien mensen met een geestelijke beperking. Dennis van Middelkoop en zijn vrouw Nathalie zorgen er samen met hun medewerkers voor dat de bewoners het naar hun zin hebben. En in het kader van NLdoet werkt prinses Beatrix een handje mee.
"We hadden wat plantenpotten die gevuld moesten worden en wat snoeiwerk," vertelt Dennis. "We hebben ook een kas met kruidenplanten en tomaten die moeten allemaal in grote potten gezet worden." Beatrix zelf stond de pers kort te woord. "Fijn dat ik vanochtend weer mag werken", zei ze.

Verrassing

Voor de bewoners van het Thomashuis komt het bezoek van de prinses als een grote verrassing. "We hebben het pas drie kwartier van tevoren aan ze verteld. Ze vinden het ontzettend leuk en ze zijn gelukkig helemaal zichzelf. Net zoals de prinses. Ze is heel vriendelijk en toegankelijk. Gewoon heel prettig, zoals jij en ik."
En dat merk je. Drie bewoners helpen de prinses mee bij het poten van de viooltjes en de geraniums. Enthousiast wroeten ze in de tuinaarde om de planten zo goed mogelijk in de pot te krijgen.
Maar het meeste werk komt toch van de prinses. In korte tijd plant ze alle bloemen vakkundig in de potten. Daarna vertrekt de groep naar de kas, waar nog een flinke klus ligt te wachten.
Het Thomashuis zit aan de Dorpsweg in Maartensdijk. Niet ver van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar Beatrix sinds 2014 woont.

NLdoet

Eigenlijk was NLdoet in maart gepland, maar door de coronacrisis werd de vrijwilligersactie verplaatst naar dit weekend. Op ruim vijfduizend plekken door heel het land, steken vrijwilligers de handen uit de mouwen. De actie begon gisteren al, en wordt georganiseerd door het Oranjefonds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.