Bonifatius krijgt gedenksteen in Breukelen

Kunstenaar Serge van Druten bij het ontwerp
Kunstenaar Serge van Druten bij het ontwerp © Vrienden van de Pieterskerk
BREUKELEN - Bonifatius, de zendeling die op of rond 5 juni 754 bij Dokkum werd vermoord, krijgt zaterdag een gedenksteen in Breukelen. Het was vorig jaar 1300 jaar geleden dat de Brit zijn evangelische werk verrichte in Breukelen en Woerden. Beide gemeenten zouden in 2020 het Bonifatiusjaar vieren, maar dat moest vanwege de coronacrisis uitgesteld worden.
De gedenksteen, ontworpen door kunstenaar Serge van Druten, wordt aangebracht in een buitenmuur van de Pieterskerk uit de vijftiende eeuw. Deze kerk is gebouwd op de plek waar Bonifatius een gebedshuis oprichtte voor Sint Petrus.
De Britse kerkhervormer Bonifatius zette in 716 als zendeling voet aan de Nederlandse wal bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. In de Rijn- en Vechtstreek woonden in die tijd Friezen, de groep die Bonifatius wilde bekeren. In 719 en 720 werkte hij in Breukelen en Woerden. Daar worden nu al 1300 jaar achter elkaar de christelijke feestdagen gevierd, aldus het comité dat het Bonifatiusjaar organiseert. Zondag houden de vijf kerken in Breukelen een gezamenlijke pinksterdienst.
De onthulling van de gedenksteen is rechtstreeks te volgen via YouTube en de website www.vriendenvandepieterskerk.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.