Recordaantal meldingen burenruzies: 'Het emmertje loopt snel vol'

Belangrijke deadline terwijl de buren aan het verbouwen zijn.
© Pixabay / Jeshoots-com
PROVINCIE UTRECHT - Het afgelopen jaar kwamen ruim 20.000 meldingen van conflicten binnen bij buurtbemiddelingsorganisaties. En dat is een record, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) naar aanleiding van eigen onderzoek.
"We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid", meldt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV. "Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Landelijk nam het aantal meldingen met bijna 2.500 toe. Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt", aldus Herder.
Vorige week meldde de politie al dat het aantal meldingen van geluidsoverlast ook flink was toegenomen. In de provincie Utrecht ging het om stijging van 7.000 meldingen over de periode van een jaar.
Het CCV bestaat sinds 2014 en is een onafhankelijke stichting die helpt veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen. Inwoners van 300 gemeenten (85 procent van de 352 Nederlandse gemeenten) kunnen gratis gebruik maken van deze dienst. In 7 op de 10 gevallen wordt het conflict volgens het centrum opgelost.
Volgens Rianne Staats, coördinator buurtbemiddeling bij de Utrechtse welzijnsorganisatie U Centraal, gaat ook Utrecht mee in de landelijke ontwikkeling. Toch is het aantal meldingen niet enorm gestegen. "Dat komt vooral doordat de meldingen bij de gemeente vanaf dit jaar anders worden verwerkt. Het aantal klachten gerelateerd aan corona is uiteraard wel sterk toegenomen."

Klussende buren

Staats noemt een voorbeeld. "Wij krijgen meldingen van mensen die thuiswerken en een belangrijke deadline moeten halen, terwijl de buren overdag aan het verbouwen zijn. Dat is allemaal toegestaan, maar het emmertje loopt op die manier wel snel vol."
De aard van het conflict verschilt volgens Staats nogal per gebied. "In de dorpen gaan de meldingen bijvoorbeeld vaak over erfafscheidingen of over dieren die overlast veroorzaken. In de stad wonen veel studenten, die daar weer vaker overlast veroorzaken."

Gesprek aangaan

Hoe voorkom je dat je het aan de stok krijgt met de buren? Volgens Staats is het hoofdzaak om met elkaar in contact te blijven en het gesprek aan te gaan, hoe lastig dat soms ook is.
"Deel met elkaar dat we allemaal in deze lastige situatie zitten. Probeer je te verplaatsen in de ander want ieder heeft een eigen verhaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.