Vreeswijks Museum sluit op 1 juni de deuren, Museum Warsenhoeck neemt collectie over

Het Vreeswijks Museum
Het Vreeswijks Museum © RTV Utrecht
Nieuwegein - Het Vreeswijks Museum sluit vanaf 1 juni definitief de deuren. De belangrijkste reden is het gekrompen en verouderde vrijwilligersbestand. De Historische Kring Nieuwegein, beheerder van Museum Warsenhoeck, neemt de volledige collectie hoogstwaarschijnlijk over.
Het bestuur van het Vreeswijks Museum nam het besluit om de deuren te sluiten niet lang geleden. Volgens Harry Koppelrath, oprichter van het museum, was de situatie onhoudbaar. Het museum heeft een sterk uitgedund en verouderd vrijwilligersbestand en het was financieel lastig rondkomen, zegt hij tegenover RTV Utrecht. De collectie is met name door hem en zijn team bij elkaar gebracht.
Het bestuur was bang dat het museum op den duur stuurloos zou worden. "Ik ben 79 en de oudste vrijwilliger is 92. Vanwege de hoge leeftijd van de vrijwilligers is het beter om nu alles goed te organiseren, voor we plots komen te overlijden en er niks geregeld is", zegt Koppelrath. "Het is heel moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden", verzucht hij.

Geschikte plek

Het bestuur van het Vreeswijks Museum zocht in Nieuwegein naar een geschikte plek voor de collectie, zodat de geschiedenis van Vreeswijk, Jutphaas en Nieuwegein daar zichtbaar blijft. Bovendien verloopt de samenwerking tussen de drie Nieuwegeinse musea (Het Vreeswijks Museum, de Museumwerf Vreeswijk en Museum Warsenhoeck) al jaren goed.
Koppelrath: "We hebben gekozen voor het Museum Warsenhoeck, omdat het een geregistreerd museum is. De Museumwerf Vreeswijk is dat niet." Een geregistreerd museum kan aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum.

Volledige collectie overgedragen

Het Vreeswijks Museum draagt op 1 juni hoogstwaarschijnlijk formeel de volledige collectie over aan Museum Warsenhoeck, maar dat betekent niet dat de hele collectie daar straks te bewonderen is. "Het is logisch dat het maritieme gedeelte bij voorkeur naar de Museumwerf Vreeswijk gaat; het deel over de ontstaansgeschiedenis van Nieuwegein past beter bij ons", vertelt Hidde van der Kluit, voorzitter van de Historische Kring Nieuwegein. De expositieruimte van de Museumwerf Vreeswijk wordt daarvoor heringericht.
De gemeente Nieuwegein hoopt dat een deel van de collectie straks in publieksgebouwen te zien is. Hier staat de Historische Kring Nieuwegein voor open, benadrukt Van der Kluit. Het is goed mogelijk dat delen van de collectie op verschillende plekken in Nederland terechtkomen. Sommige delen van de collectie passen bijvoorbeeld beter bij een radio- of brandweermuseum dan bij het Museum Warsenhoeck of de Museumwerf Vreeswijk, benadrukt Van der Kluit.

Uitbreiding is noodzakelijk

Er is nog een belangrijk probleem dat opgelost moet worden: het Museum Warsenhoeck heeft nu te weinig plek om het deel van de collectie dat bij het museum past over te nemen. Daarom is het noodzakelijk om het museum uit te breiden. Dit is mogelijk omdat het voorhuis van de museumboerderij waarin het museum zit leeg staat.
"Al een aantal jaar leeft bij ons de wens om het voorhuis bij het museum te voegen. We zijn hierover in gesprek met de gemeente. We hebben deze ruimte nodig om de kwaliteit van het museum te waarborgen", zegt Van der Kluit. "Voordat we op 1 juni een handtekening zetten om de collectie over te nemen, moet de besluitvorming rond zijn", zegt hij. Van der Kluit vertrouwt er heilig op dat de gemeente gaat besluiten om het voorhuis aan het museum te verhuren. Zo niet, dan gaan de plannen niet door.
Het bestuur van de Historische Kring Nieuwegein legt de plannen voor een eventuele samenvoeging van de collectie en de uitbreiding van het Museum Warsenhoeck voor aan de leden. Van der Kluit verwacht dat de leden vóór beide voorstellen gaan stemmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.