Eindexamens beginnen: 'Toch nog op de normale manier ons jaar afsluiten'

AMERSFOORT - Spannend is het altijd, maar dit jaar misschien nog wel meer dan anders. De eindexamens zijn weer begonnen, nadat ze vorig jaar vanwege corona nog werden geschrapt.
Ook op het Farel College in Amersfoort zijn zowel de leerlingen als de docenten zelf er helemaal klaar voor. "Je werkt er het hele jaar naartoe", zegt havo 5-leerling Marissol Verrips. "Ik ben wel zenuwachtig, maar ik kijk er wel naar uit dat het gaat beginnen. We hebben er zo lang voor gewerkt", vult atheneum 6-leerling Ilse Bestevaer aan.

Grote partytent

Het Farel College wil zo min mogelijk aan het toeval overlaten en heeft daarom buiten een grote partytent neergezet. Daar moeten de leerlingen zich verzamelen. "We willen zoveel mogelijk de examenleerlingen buiten de stroom houden van de andere leerlingen", zegt wiskundedocent Petra ten Bolsscher.
Ilse Bestevaer en Marissol Verrips
Ilse Bestevaer en Marissol Verrips © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Nadat ze zich hebben verzameld, mogen de leerlingen het schoolgebouw in. Ook daar zorgt corona voor de nodige veranderingen, zegt docent Engels Jolanda Welgraven. "Je hebt veel meer plekken nodig in de school, omdat je meer afstand moet houden."
Het was nog even spannend of het examen dit jaar überhaupt wel zou doorgaan, zegt Verrips. Samen met haar medeleerlingen volgde de havist het nieuws op de voet. Begin februari besloot de overheid dat de examens doorgingen, tot tevredenheid van Verrips.
"Ik ben er wel blij mee, we hadden zo toch iets om naartoe te werken. Waar doe je het anders voor?" Dat vindt Bestevaer ook. "Nu kunnen we toch een beetje op de normale manier ons jaar afsluiten."

Online lessen

Maar normaal was het jaar natuurlijk niet. De examenleerlingen mochten wel meer naar school dan de andere leerlingen, maar volgden vaak nog steeds thuis de online lessen.
Dat beviel maar matig, zeggen de beide leerlingen. "Online les is echt bagger", zegt Verrips. "het is vooral zelf heel hard werken. Het voelt heel surrealistisch om het jaar op die manier te volgen."
Ook voor docenten was het soms lastig, zegt Petra ten Bolsscher. "Voor wiskunde is dat toch echt heel vervelend. Je ziet de blik in hun ogen niet of ze het wel of niet begrepen hebben."
Jolanda Welgraven en Petra ten Bolsscher
Jolanda Welgraven en Petra ten Bolsscher © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Een klein voordeel voor de leerlingen is wel dat de eisen zijn versoepeld. Leerlingen mogen één vak niet mee laten tellen voor hun eindscore, zolang dat geen kernvak is als Nederlands, Engels of wiskunde. Ook krijgen de leerlingen een extra herkansingsmogelijkheid.
Dat is wel nodig en ook wel terecht na al het online onderwijs, vinden de leerlingen. "Het is verdiend geluk", vindt Bestevaer.

Pittig examen

Niettemin zal het pittig worden, verwacht docent Jolanda Welgraven. "De klassen die nu examen doen, hebben heel lang thuis gezeten. Ik heb wel met ze te doen", zegt ze.
Ook Ten Bolsscher verwacht dat het uitdagend wordt. "Het examen zal hetzelfde niveau hebben als normaal", denkt zij. Maar dat leerlingen massaal zullen zakken, zal niet snel gebeuren. "Misschien dat bij de normering straks nog het een en ander gebeurt."
De eindexamens beginnen vandaag. Voor het vmbo staan Duits (bb) en Nederlands (kb) op het programma. Vwo-leerlingen beginnen vanmiddag met wiskunde. Havisten starten morgen met geschiedenis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.