Dag van de Zorg: een bonus, complimenten en meer zij-instromers

UTRECHT - Het kabinet wil een bonus uitbetalen aan alle zorgmedewerkers. Het gaat om een eenmalig bedrag van rond de tweehonderd euro, om de zorgsector te belonen voor het harde werk tijdens de coronapandemie. Er wordt verschillend gereageerd, belangenorganisatie NU'91 vindt het te weinig en noemt het pure minachting richting de zorgmedewerkers. Vakbond FNV is blij met elke euro die naar het zorpersoneel gaat, maar hoopt op een structurele oplossing.
Maar over de zorgbonus wordt vandaag niet gesproken in het UMC. Het is de Dag van de Zorg en het ziekenhuis wil alle zorgmedewerkers bedanken voor hun tomeloze inzet, met name tijdens de coronacrisis. Er worden brownies uitgedeeld en er komen 'complimentenmeisjes' langs om iedereen een mooi compliment te geven. Jaarlijks wordt de Boerhaveprijs uitgereikt aan iemand die iets bijzonders voor het ziekenhuis doet maar dit jaar kon de jury niet kiezen. Iedereen heeft zo hard gewerkt dat het prijzengeld is uitgegeven aan een kunstwerk waar iedereen van kan genieten.
"Het voelt alsof ik jarig ben", reageert IC-verpleegkundige Ivon Hogendoorn. Ze is trots op alles wat de zorgmedewerkers het afgelopen jaar voor elkaar hebben gekregen. "Een pandemie hebben we nooit meegemaakt en we zijn heel flexibel en collegiaal te werk gegaan", zegt Ivon. Ook zij heeft de afgelopen tijd alles gegeven om patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. "Het vraagt het uiterste van ons, het is ons nieuwe normaal geworden maar we willen graag dat alles weer gewoon wordt."
Dag van de Zorg in het UMC Utrecht

Zij-instromers

Werken in de zorg is dus pittig. Maar dat weerhoudt mensen er niet van om het als carrière te kiezen. Sterker nog, ROC Midden Nederland start in september al met de vierde klas voor zij-instromers in de zorg. Dat zijn mensen die eigenlijk iets heel anders deden, maar nu als verzorgende aan de slag willen.
"Er wordt hard gewerkt in de sector. Het is soms ook bittere ellende," vertelt Rene Gelens van ROC Midden Nederland. "Maar het is ook een feel-good sector. Het is een sector waar je ook graag een bijdrage aan wil leveren. En je ziet in deze crisis dat mensen dat heel graag willen."
Meer mensen willen zich omscholen tot zorgmedewerker

Tekort zorgmedewerkers

De zij-instromers zijn hard nodig. De verwachting is dat er volgend jaar ruim 5000 verpleegkundigen te weinig zijn in de regio Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Afhankelijk van het niveau van de deelnemers duurt de opleiding zes maanden tot twee jaar.
Verpleegkundige Ivon is blij met alle positieve aandacht voor de zorgsector. "We mogen in de meest kwetsbare tijd die patiënten meemaken naast hen staan, mogen we ze helpen en dat je dat kan doen en mag doen is het allermooiste wat er is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.