Overijverige inhuurkracht vernielt kunstige groene trap van 2,5 ton: 'Drie jaar mee bezig geweest'

UTRECHT - Een overijverige inhuurkracht van de gemeente Utrecht heeft de ecologische trap achter het Centraal Museum grote schade toegebracht. De bedoeling was dat de trap helemaal begroeid zou raken, maar de medewerker brandde alle plantjes tussen de voegen juist weg.
"Dat is heel triest", reageert Harmke van Dam. Zij is initiatiefnemer van Vergroening Singel030. Vrijwilligers van haar organisatie spanden zich de afgelopen drie jaar in om de trap juist zo begroeid mogelijk te krijgen. "Er staat echt helemaal niets meer", vertelt Ben Nijssen, een van de vrijwilligers.
Groenbeheerder met gasbrander vernielt groene kunsttrap in paar minuten

Kunstwerk

De trap is een kunstwerk van Birthe Leemeijer. "De bedoeling is dat het een ontmoetingsplek wordt. Voor planten, dieren en mensen. Bovendien dient de trap als een soort verbindende factor in het park, tussen het Centraal Museum en de singel", liet de kunstenares eerder weten toen de trap net was aangelegd.
De begroeiing is weggebrand door de groenbeheerder
De begroeiing is weggebrand door de groenbeheerder © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Het kunstwerk kostte in totaal 243.800 euro. Extra pijnlijk is dat de gemeente een groot deel van het bedrag betaalde. De gemeente spreekt in een reactie van "een menselijke fout met zeer spijtige gevolgen". Na het ontdekken van de fout heeft de gemeente dan ook gelijk contact opgenomen met de vrijwilligers en kunstenares Leemijer.

'Het blijft doodzonde'

Voor Van Dam en haar club van vrijwilligers ging er de afgelopen jaren veel tijd en liefde in het project zitten. Er werd bestudeerd welke planten het goed deden. Ook werd er regelmatig water gegeven als er te weinig neerslag was. In de tussentijd deed de natuur zijn werk. "We zijn daar drie jaar mee bezig geweest", zegt Van Dam.
Ze snapt dat fouten maken menselijk is. "Het is duidelijk dat de afdeling groenbeheer van de gemeente hier ook zelf mee zit." Tegelijkertijd vindt ze ook dat de inhuurkracht beter ingelicht had moeten worden. "Het blijft doodzonde dat het nu geruïneerd is."
Ben Nijssen hoorde vanmorgen dat het fout gegaan was bij de trap
Ben Nijssen hoorde vanmorgen dat het fout gegaan was bij de trap © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Herstel

De vrijwilligers zullen nu opnieuw aan de slag moeten, maar een makkelijke klus is dat niet. "We proberen de planten zo snel mogelijk te bestellen, maar dat is een probleem op zich. Maar je hebt hier speciale plugplantjes voor nodig, en die kun je niet het hele jaar krijgen", vertelt Nijssen. "Het zal zeker een jaar duren voordat het weer een beetje groen is."
De gemeente steekt de hand in eigen boezem en belooft alle extra gemaakte kosten op zich te nemen. "Samen met alle betrokken partijen stellen we zo snel mogelijk een plan op voor de nieuwe, groene inrichting van de trap. Ook kijken we samen met de betrokkenen naar een toevoeging bij het kunstwerk om nog explicieter te maken dat het hier gaat om een kunstwerk met een groen element", belooft de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.