Koning opent Koningsspelen in Amersfoort

AMERSFOORT - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanochtend bij Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort het startschot voor de Koningsspelen gegeven. Dit jaar zien de activiteiten, die in het teken staan van het thema ik+jij=wij, er vanwege de coronacrisis anders uit dan normaal.
Koningsspelen in Amersfoort
Aansluitend aan de opening verzorgde Kinderen voor Kinderen de warming-up op het nummer Zij aan Zij, waarna voor scholen in het hele land de sportieve dag van start gaat. Directeur Bert Jalving van de Vlinderslag moest de voorbereiding een paar maanden geheim houden. "We hebben het vorige week pas aan het team verteld."
Hij is blij dat de Koningsspelen dit jaar toch doorgaan, ondanks corona: "Vorig jaar ging het hele feest niet door en we hadden nu zoiets van: als het kan laten we het doorgaan. We vinden het belangrijk dat kinderen ook sporten en bewegen. Ze hebben al zolang binnen gezeten, nu wordt het tijd voor iets leuks."
Het koningspaar doet zelf mee aan de activiteiten die vanwege corona buiten plaatsvinden. Zo doen Willem-Alexander en Máxima bijvoorbeeld mee aan een quiz over gezond eten en bewegen. Aansluitend bezoeken ze de verschillende sportactiviteiten bij de school. Het jaarlijkse Koningsontbijt met de kinderen kan vanwege corona deze editie niet doorgaan.
In Amersfoort stonden de kinderen van de Vlinderslag al voor achten startklaar op het schoolplein. "Een beetje zenuwachtig wel en nerveus, want ik ga de koning en de koningin ontmoeten!"
Een recordaantal van 6100 Nederlandse scholen en bijna 1,3 miljoen basisschoolleerlingen hebben zich dit jaar aangemeld voor deelname aan de Koningsspelen. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze de dag vormgeven.
De Koningsspelen op de Utrechtse basisschool De Kleine Dichter
De Koningsspelen op de Utrechtse basisschool De Kleine Dichter © Marc van Rossum du Chattel
Koningspaar geeft startschot voor Koningsspelen
Alles in gereedheid voor het startschot van de Koningsspelen
Alles in gereedheid voor het startschot van de Koningsspelen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De Vlinderslag in afwachting van het koningspaar
De Vlinderslag in afwachting van het koningspaar © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Amersfoort
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Amersfoort © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.