Catharijneconvent stelt conservator aan die diversiteit in christendom zichtbaar maakt

Conservator internationale kerken Madelon Grant.
Conservator internationale kerken Madelon Grant. © Museum Catharijneconvent
UTRECHT/AMERSFOORT - Museum Catharijneconvent stelt een conservator internationale kerken aan. Het Utrechtse museum wil zo met Samen Kerk in Nederland (SKIN) de diversiteit van de christelijke cultuur in Nederland beter zichtbaar maken.
SKIN, een koepelorganisatie in Amersfoort van zo'n 80 internationale kerkgemeenschappen en migrantenkerken in Nederland, en het Catharijneconvent gaan dat samen onderzoeken en tentoonstellen voor een breed publiek. SKIN-medewerker Madelon Grant gaat daarom voor twee jaar aan de slag als conservator in Utrecht. Grant was eerder directeur van SKIN Rotterdam en werkte daarna onder meer bij vredesorganisatie PAX en het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie.
De tientallen kerken die bij SKIN zijn aangesloten hebben hun wortels in landen waar Nederland koloniale banden mee heeft, zoals Indonesië, de Molukken, Suriname en de Antillen, maar ook in andere delen van de wereld. Sinds de komst van de eerste missionarissen in de vroege middeleeuwen was migratie bepalend voor het vormen van onze maatschappij, stellen het Catharijneconvent en SKIN. Volgens hen is de historie van het christendom in Nederland een verhaal over komen en gaan, culturele uitwisselingen, diversiteit en meerstemmigheid.
In de vaste collectie van het Catharijneconvent komt meer plek voor de invloed van migratie op het christendom. Zo wordt er gewerkt aan een tentoonstelling over gospelmuziek, waarvan de geschiedenis terugvoert naar het slavernijverleden. Ook moet er een beeldbepalend boek komen met interieurs van bijzondere migrantenkerken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.