Opnieuw lange celstraf geëist voor ontvoeren en martelen Paul Epskamp

Politieonderzoek in 2005 op de bouwplaats waar het lichaam van Epskamp werd gevonden.
Politieonderzoek in 2005 op de bouwplaats waar het lichaam van Epskamp werd gevonden. © RTV Utrecht
LOENERSLOOT - In de zaak van Paul Epskamp, die in 2005 dood langs de A2 bij Loenersloot en Vinkeveen werd gevonden, heeft een eerder veroordeelde man opnieuw een lange gevangenisstraf horen eisen. De Enkhuizenaar had eerder 8 jaar cel gekregen en staat nu in hoger beroep weer voor de rechter.
Het lichaam van de dode Epskamp werd aangetroffen op een toenmalige bouwplaats. De armen van de man uit Schagen waren op zijn rug gebonden. In zijn knieën waren gaatjes geboord en ook had hij twee gebroken ribben. Onderzoek wijst uit dat hij door de pijn en stress mogelijk aan een hartstilstand is overleden. Daarna is hij in plastic ingepakt achtergelaten op een terrein bij de snelweg en de provinciale weg N201.
Het Openbaar Ministerie eist tegen de inmiddels 73-jarige man uit Enkhuizen zeven jaar en ruim twee maanden cel. Volgens de advocaat-generaal is hij medeverantwoordelijk voor zware mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving, waardoor het slachtoffer is overleden. Ook zou hij een grote partij drugs in bezit hebben gehad.

Hardhandig verhoor

Het lijkt erop dat Epskamp slachtoffer is geworden van een hardhandig verhoor na de diefstal van een partij hasj die van Mijdrecht naar Nibbixwoud moest worden vervoerd. De Enkhuizenaar begeleidde het drugstransport en zou een centrale rol hebben gespeeld in de zoektocht naar de daders.
Het OM ziet in diverse getuigenverklaringen genoeg bewijs dat hij met anderen Epskamp in Roosendaal aan een gruwelijke ondervraging heeft onderworpen. De advocaat-generaal noemt het cru dat Epskamp waarschijnlijk niet betrokken is geweest bij de diefstal.

Niet bij rechtszaak aanwezig

De juridische procedure sleept inmiddels dertien jaar. De Enkhuizenaar werd in mei 2007 in Alkmaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. In 2010 maakte het gerechtshof in Amsterdam daar 8 jaar van. De verdachte zat op dat moment vast in Noorwegen en kon daardoor het hoger beroep niet bijwonen. Cassatie leverde hem niets op, maar bij het Europese Hof wist de man in 2017 te bedingen dat het hoger beroep opnieuw moest worden gevoerd. Het recht van een verdachte om bij zijn rechtszaak te zijn weegt volgens dat Hof zwaarder dan het recht van justitie en slachtoffers op een snel oordeel.
De straf die het gerechtshof in Amsterdam hem heeft opgelegd heeft de verdachte inmiddels uitgezeten. Ook bij de huidige rechtszittingen is hij niet aanwezig. In de zaak zijn in 2007 ook twee mannen uit Zaandam en Roosendaal veroordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.