OM eist lange celstraf voor Veenendaalse webshopafperser met pistoolmitrailleur

© Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL - Een 25-jarige Veenendaler die wordt verdacht van afpersing van bedrijven door hun websites plat te leggen, hangt een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie eiste tegen Hicham A. vandaag vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
De getroffen bedrijven claimen in totaal ruim anderhalve ton aan schade te hebben geleden. De officier van justitie vindt dat de verdachte in ieder geval ruim 30.000 euro moet vergoeden.

Ddos-aanvallen

Hicham A. zou tussen maart en juni vorig jaar de websites van tientallen bedrijven hebben bestookt met zogenoemde Ddos-aanvallen. De websites van de bedrijven werden daardoor platgelegd. Om de aanval te laten stoppen moesten ze losgeld betalen. Volgens het OM betaalden twee bedrijven uiteindelijk ieder 0,1 bitcoin (destijds ruim 600 euro) aan de Veenendaler. Bij 25 andere bedrijven bleef het bij een poging.
De schade die door de Ddos-aanvallen werd aangericht was enorm. Er werden 31 webservers beschadigd of vernield en diensten van de getroffen bedrijven kwamen stil te liggen. Veel van de gedupeerden vorderen daarom schadevergoedingen van soms tienduizenden euro's van de verdachte. Tijdens de rechtszaak werden 20 benadeelde partijen opgesomd, die samen ruim anderhalve ton bij de verdachte claimen. Het OM vond veel van die claims onvoldoende onderbouwd. De gedupeerden kunnen zich daarvoor tot de civiele rechter wenden.
Ik schrik wel van deze bedragen. Ben nu mijn hele leven bezig om dat af te betalen.
Verdachte over claims

USB-stick en pistoolmitrailleur

De politie kwam A. op het spoor toen veel aangiftes naar een telefoon en dongel (USB-modem) leidden die aan zijn IP-adres konden worden gelinkt. Toen hij weer actief was, deed de politie in Veenendaal een inval in zijn huis. Een USB-stick vol belastende informatie probeerde hij toen krampachtig vast te houden. Op de stick stond hackerssoftware en werden ook e-mailadressen en websites van aangevallen bedrijven aangetroffen. Ook de gebruikte afpersingsteksten stonden op de stick.
Op de USB-stick en telefoon van A. vond de politie ook bewijzen voor identiteitsfraude. Op de telefoon stonden foto's van vervalste ID-kaarten. Met gestolen persoonsgegevens waren een creditcard en bitcoinadressen geregeld. In de meterkast van de verdachte vond de politie een pistoolmitrailleur met munitie. Daarnaast had hij ruim 130 gram aan henneptoppen in huis.

Mysterieuze verkoper

De verdachte ontkent vrijwel alle beschuldigingen. Hij zegt dat hij via een chatgroep op de berichten-app Telegram bij een andere Veenendaler voor 350 euro een hackerspakket had gekocht. Dat bestond uit een USB-stick, dongel, telefoon en software. A. zegt dat de verkoper de spullen bij hem thuis kwam brengen en toen ook demonstreerde hoe je er bedrijven mee kon afpersen door middel van Ddos-aanvallen. Op dat moment keek de politie live mee.
De informatie op de USB-stick was volgens A. afkomstig van Ddos-aanvallen en andere oplichtingspraktijken die de verkoper van het pakket moet hebben uitgevoerd. Een naam of adres van deze persoon wist hij niet. Over de mitrailleur beweerde hij dat had die in een tas op straat in Veenendaal had gevonden. Hij had niet gedurfd om die naar de politie te brengen, omdat hij ergens van zou kunnen worden verdacht.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie gelooft niets van het verhaal van de verdachte. Uit politie-onderzoek blijkt dat de telefoon en dongel van A. begin vorig jaar al werden aangestraald door zendmasten bij zijn huis in Veenendaal en op het adres van zijn ouders in Amsterdam. Volgens het OM reisden ze met de verdachte mee. Hicham A. zegt zelf dat het toeval is en dat de vermeende verkoper op dezelfde momenten dezelfde reis kan hebben gemaakt.
Hicham A. heeft geen strafblad. Hij zegt dat hij het hackerspakket niet wilde kopen om geld te verdienen, maar omdat hij nieuwsgierig was naar de techniek. Toen de rechtbank de bedragen opsomde die de getroffen bedrijven claimen, werd hij nerveus. "Ik schrik wel van deze bedragen. Ben nu mijn hele leven bezig om dat af te betalen", zei hij.

Vrijspraak

A.'s advocaat betoogde bij de rechtbank dat niet bewezen is dat het verhaal van zijn cliënt niet bewezen is en pleitte voor vrijwel alle verdenkingen voor vrijspraak. Als de rechtbank het anders ziet, is een taakstraf of korte celstrafmet lang voorwaardelijke deel meer op zijn plaats, vindt de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.