30.000 euro maakt toeslagenaffaire nog niet goed voor slachtoffers: 'Als tweederangsburger behandeld'

PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toeslagenaffaire waardoor het kabinet vorige week aftrad. Alleen al in de gemeente Utrecht al zijn er ruim 500 inwoners die de dupe zijn geworden van de affaire waarbij ouders onterecht duizenden euro's kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen en daardoor diep in de schulden raakten. "Als ik het er over heb, word ik emotioneel", vertelt Mesut Cavusoglu.
Cavusoglu raakte een paar jaar geleden in de schulden doordat hij de kinderopvangtoeslag die hij ontving voor zijn dochter, terug moest betalen. "Het is rot dat mensen je als tweederangsburger behandelen. Ik weet dat racisme bestaat in Nederland, maar dat het zo'n grote impact heeft, had ik niet verwacht."

Spanningen en blackouts

Cavusoglu staat op een zeker moment voor ruim 35.000 euro in de schulden. Door alle stress belandt hij in de ziektewet, zijn vrouw raakt haar eigen zaak kwijt en de spanningen binnen het gezin lopen op. "Het was een hectische periode. Ik kreeg op een gegeven moment twee blackouts waarvoor ik ook behandeld ben. En mijn vrouw wilde hier niet meer wonen."
Mensen als Mesud Cavusoglu die net als hij in de problemen zijn gekomen kunnen sinds vorige maand contact opnemen met de gemeente Utrecht. Er is daarvoor een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen (030-7400530). "We kunnen mensen helpen met schuldhulpverlening", zegt GroenLinks-wethouder Linda Voortman. "Maar we bieden ook hulp bij jeugdzorg. Het kan van alles zijn. Denk niet: daar is de gemeente niet voor. Neem vooral contact met ons op en wij helpen je verder."
Het loopt echter nog niet echt storm met mensen die bellen. Voortman: "Er hebben zich pas 14 gezinnen gemeld. Van de 550 slachtoffers hebben we er pas 239 in beeld. Er zijn dus nog veel meer mensen die hulp nodig hebben. Ik wil ze dus nogmaals oproepen om contact met ons te zoeken."

Schuldenvrij

Gisteren maakte de minister bekend dat de schulden bij overheidsinstanties van slachtoffers van de toeslagenaffaire worden kwijtgescholden. Dat geldt nog niet voor private instellingen. Voortman: "Maar wat wij wel kunnen doen is praten met die instellingen. Daarnaast hebben we de lijn dat we schulden kunnen overnemen zodat je nog maar bij één partij schulden hebt."
Cavusoglu is inmiddels schuldenvrij. Hij wil weer een nieuw start gaan maken. Hij woont nu nog met zijn vrouw en twee dochters in de Utrechtse wijk Overvecht maar kan via de woningcorporatie een huis krijgen in een andere wijk. Hij is blij met de 30.000 euro die beloofd is, maar het repareert nog niet de emotionele schade die hij opliep. "Ik heb al heel wat klappen opgelopen, m'n gezin geprobeerd bij elkaar te houden. Ik moet hier mee leren leven. Het leven is te mooi om door deze klootzakken kapot te laten maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.