OM: zeker 11 BMW's in Amersfoort, Baarn en het Gooi vernield door Litouwse autokraker

In onze regio waren BMW's al eerder het doelwit van autokrakers, zoals in 2018 in Soest.
In onze regio waren BMW's al eerder het doelwit van autokrakers, zoals in 2018 in Soest. © Caspar Huurdeman
BAARN - Een 29-jarige Litouwer die aan de lopende band zou hebben ingebroken in BMW's, gaat 15 maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De verdachte haalde volgens het OM stuurwielen, dashboards, airbags, navigatieapparatuur en andere spullen die hij kon doorverkopen uit de luxe auto's. Hij stond vandaag terecht in de Utrechtse rechtbank.
Het OM verdenkt Paulius R. van zeker elf autoinbraken, die tussen juli 2019 en januari 2020 in Amersfoort, Baarn, Laren en Bussum werden gepleegd. Hij wist de auto's open te krijgen zonder schade, maar richtte in het interieur enorme vernielingen aan bij het verwijderen van de spullen. Uit bewakingsbeelden blijkt dat hij daarvoor iedere keer maar een minuut of drie nodig had.

Bewakingscamera's

De verdachte werd in oktober 2019 op heterdaad betrapt en aangehouden bij een autoinbraak in Bussum en daarna door de politierechter veroordeeld. Omdat er opvallend veel aangiftes binnenkwamen van inbraken in BMW's, besloot de politie beelden van die zaken nader te bestuderen. Veel van die autoinbraken werden namelijk door bewakingscamera's vastgelegd.
De vier agenten die R. hadden aangehouden en ondervraagd herkenden hem op de beelden van tien autokraken. In veel gevallen zou R. dezelfde kleding en rugzak hebben gedragen als bij de inbraak in Bussum, waarvoor hij al was veroordeeld. Ook zeggen de agenten dat ze hem herkennen aan de vorm van zijn gezicht, zijn loopje en bewegingen.

Mobiel banditisme

Tijdens de elfde van de reeks inbraken, in de nacht van 29 januari 2020 in Naarden, werd de eigenaresse van de auto wakker. Ze zag iemand wegrennen, maar die persoon kon niet worden achterhaald. Het navigatiesysteem en de autoradio waren uit haar BMW verdwenen. Op een stekker die op de vloer van de auto lag, werd echter een DNA-spoor van Paulius R. gevonden.
De verdachte was lang spoorloos, maar werd vier maanden geleden aangehouden op het vliegveld van Dortmund. Kort daarna werd hij door Duitsland overgedragen aan justitie in Nederland. De Litouwer zegt dat hij onschuldig is, maar beriep zich tijdens zijn rechtszaak vandaag bij het bespreken van alle verdenkingen voortdurend op zijn zwijgrecht.
Volgens de officier van justitie had R. geen werk of huisvesting in Nederland en was hij hier enkel en alleen om misdrijven te plegen. Na zijn eerdere veroordeling ging hij gewoon door met inbreken, stelde de officier. Zij benadrukte dat het OM extra zware straffen eist om dit zogenoemde mobiel banditisme te bestrijden.

Vage beelden

Drie van de gedupeerden eisen in totaal 600 euro van de verdachte omdat ze voor hun verzekering een bedrag aan eigen risico moesten betalen. Het OM vraagt de rechtbank dit toe te wijzen. Een van de gedupeerden eist in totaal ook nog ruim 7500 euro, omdat het al de vierde keer was dat hij door autokrakers is getroffen en hij zijn beveiligingssysteem heeft uitgebreid en het hek rond zijn huis heeft verhoogd, maar dat vindt het OM te ver gaan.
De advocaat van de autokraker vroeg de rechtbank om zijn client van een groot aantal van de autokraken vrij te spreken. De agenten die hem op de bewakingsbeelden hebben gezien zouden teveel voorkennis hebben gehad. In meerdere gevallen zouden de beelden te vaag zijn voor een duidelijke herkenning. Ook vindt de advocaat het onredelijk dat een buitenlander zwaarder gestraft wordt dan een inwoner van ons land.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.