Rijk maakt bijna 3 miljoen vrij voor aanvullend onderzoek naar Griftparkbacterie die verontreiniging afbreekt

© Griftpark
UTRECHT - Het Rijk maakt 2,8 miljoen euro vrij voor aanvullend onderzoek naar een bacterie die is ontdekt in het Griftpark in Utrecht. De bacterie kan (onder gestimuleerde omstandigheden) een groot deel van de bodemverontreiniging in het park afbreken.
De bacteriepopulatie werd een aantal jaren geleden ontdekt toen het grondwater onder het park sneller schoner werd dan berekend was. Hierop startten de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research (WUR) en onderzoeksbureau Deltares een onderzoek.
Het doel is te kijken onder welke omstandigheden de bacterie het best de verontreiniging afbreekt en hoe die afbraak gestimuleerd kan worden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het permanent oppompen van verontreinigd grondwater onder het Griftpark overbodig wordt.
Tot 1960 stond er op de plaats van het park een gemeentelijke gasfabriek, gebouwd op een vuilnisbelt. De fabriek en afvaldump hebben destijds gezorgd voor veel gif in de grond. Het was onmogelijk om de vervuilde grond te verwijderen. Daarom werd de grond in 1993 ingepakt met damwanden, die 64 meter diep in de grond zitten.

Goedkoop schoonmaken

"Hoe fantastisch zou het zijn dat door een bacteriegroep, hier in ons eigen Griftpark ontdekt, we straks een nieuwe natuurlijke schoonmaakmethode vinden om vervuilde grond aan te pakken", laat wethouder Milieu Eelco Eerenberg weten. "Daardoor kunnen andere gemeenten ook profiteren om hun vervuilde grond op een verantwoorde biologische én goedkopere manier schoon te maken."
Dit voorjaar worden boringen tot negentig meter diepte gedaan naast het park. Met de boringen wordt gekeken of de bacterie ook op deze diepte voorkomt.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt het bedrag beschikbaar en naar verwachting duurt het onderzoek tot minimaal begin 2023.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.