Geen loon voor Bilthovense bakkerijmedewerker, zolang hij mondkapje weigert

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
BILTHOVEN - Een bezorger van een banketbakkerij uit Bilthoven die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk als hij een kapje voor zijn gezicht gaat doen. De bakkerij mag de betaling van het salaris van de chauffeur tot die tijd opschorten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht beslist in een kort geding.

Mondkapjesplicht

De man werkt al zes jaar voor de banketbakkerij. Hij vervoert goederen tussen de verschillende vestigingen, haalt spullen op bij leveranciers en bezorgt bij klanten. Op 13 oktober vorig jaar lieten de eigenaren van de bakkerij weten dat werknemers voortaan verplicht waren een mondkapje te dragen op het werk. Toen de bezorger dit weigerde, werd de uitbetaling van zijn loon stopgezet en mocht hij niet meer op het werk komen.
De man was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Hij zegt dat het dragen van een mondkapje hem erg hindert tijdens het werk. Bovendien zou het dragen van een mondkapje in zijn functie niet nodig zijn, omdat hij voldoende afstand van collega's kan houden. Dat hij van zijn werkgever in de auto geen mondkapje hoefde te dragen, deed daar volgens hem niks aan af.

Veiligheid en bedrijfsbelang

Volgens de bakkerij bepaalt het zogenoemde instructierecht dat een werknemer zich moet houden aan de voorschriften die de werkgever opstelt. De rechter geeft het bedrijf daarin gelijk. De werkgever moet de medewerkers beschermen door te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Het dragen van een mondkapje kan gedurende de coronapandemie aan de veiligheid en gezondheid bijdragen, vindt de rechter.
Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Om dat te voorkomen kan het dragen van een mondkapje helpen. De banketbakker hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende functies, stelt de rechter. Een mondkapjesmaatregel kan namelijk alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt.

Achterstallig loon

De rechter bepaalde vandaag ook dat de banketbakkerij de bezorger nog achterstallig loon moet betalen over de afgelopen zes jaar, omdat hij volgens de cao te weinig betaald heeft gekregen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.