Gemeentes willen drukte in winkelstraten bestrijden, Slotlaan Zeist wordt eenrichtingsverkeer

© ANP
ZEIST/UTRECHT - Nu Sinterklaas en Black Friday achter de rug zijn en Kerst voor de deur staat, worstelen veel gemeentes met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat het in winkelgebieden niet te druk wordt? Rond Kerst is het traditiegetrouw superdruk in stadscentra. Vandaag presenteerde Zeist een pakket maatregelen dat morgen ingaat. Doel: zorgen dat winkeliers zo veel mogelijk klanten kunnen ontvangen, zonder dat het té druk wordt op straat.
Op de Slotlaan, de belangrijkste winkelstraat van Zeist, geldt vanaf morgen eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Wie aan de kant van de HEMA loopt mag alleen richting Slot Zeist lopen, aan de andere kant van de straat mogen mensen alleen in de richting van het busstation lopen. Ook mogen er geen losse obstakels zoals reclameborden of verkooprekken op de stoep staan.
Kom winkelen, maar doe het gericht en niet met hele families.
Wethouder Fluitman van Zeist
Daarnaast zet de gemeente zogenoemde 'hosts' in, die de publieksstromen in goede banen moeten leiden. Die worden ook ingezet in de winkelcentra Kerkebosch, Vrijheidsplein, De Clomp en in Den Dolder.
Wethouder Marcel Fluitman ziet dat het vooral in de weekenden erg druk is. "Tijdens de piekuren kan het nét, maar het is niet ideaal. Daarom nemen we deze maatregelen. De hosts kunnen mensen net wat meer inzichten geven: 'loop nog even een rondje naar de andere kant, dan is er straks meer ruimte'."
Tijdens Black Friday was het in steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zó druk dat werd opgeroepen om niet meer naar de winkels te komen. Fluitman verwacht niet dat het rond Kerst zo ver zal komen in Zeist. "Het is niet het doel dat we echt ergens moeten gaan ingrijpen. We willen samen met het publiek en de winkeliers tot een goede comfortabele oplossing komen."
"Dus kom winkelen, maar doe het gericht en niet met hele families. Kom in de daluren in plaats van de piekuren. Zodat iedereen ruimte heeft en zich goed voelt."

Geen glühwein in Utrecht

In Utrecht lopen sinds corona al een stuk langer publieksbegeleiders rond. Ook is het fenomeen eenrichtingsverkeer voor voetgangers niet nieuw. Toch probeert ook de Domstad de regels strak te handhaven rond de kerstdagen.
En dat leidt op sommige plekken tot irritatie. Café De Zaak aan de Korte Minrebroederstraat kreeg namelijk van twee gemeentemedewerkers te horen dat het verkopen van glühwein-to-go niet is toegestaan.
Mensen blijven niet hangen om vier of vijf glühwein te kopen.
Ferdinand Mauritz
Hoewel het nuttigen van alcohol op straat officieel is verboden, snapt Ferdinand Mauritz van De Zaak de houding van de gemeente niet. "Wij proberen creatief te zijn als ondernemers. Proberen dingen te bedenken om nog wat geld te verdienen. In plaats van dat wij daarin erkend worden door de gemeente, voelen we een glazen deur waar we tegenaan lopen. Dat vinden we gewoon jammer."
Mauritz bestrijdt dat het verkopen van glühwein leidt tot grote drukte. "Mensen blijven niet hangen om vier of vijf glühwein te kopen. Ze komen er ook niet speciaal voor naar de stad. Het creëert geen extra bewegingen. Dus komt het extra hard aan dat de gemeente er moeilijk over doet."
De Utrechtse supermarktbranche zal een stukje blijer zijn met de gemeente. Die kondigde gisteren namelijk aan dat levensmiddelenwinkels in de dagen voor Kerst een uurtje langer open mogen. Uiteraard om publiek meer te spreiden. De supermarkten mogen normaal gesproken tot 22.00 uur open, op 21, 22 en 23 december mag dat tot 23.00 uur. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen supermarkten rond de feestdagen wat langer open dan normaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.